blank

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović apelovao je da lokalne zajednice resornom ministarstvu do 20. februara dostave konačne liste za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

Milunović je na konferenciji za novinare u Banjaluci upozorio da će, ukoliko lokalne zajednice ne dostave precizne podatke u predviđenom roku, u tom slučaju morati da sačekaju na stambeno zbrinjavanje u svojoj lokalnoj zajednici, dok će lokalne vlasti snositi isključivu krivicu za nerealizaciju Programa stambenog zbrinjavanja.

On je rekao da su zaključno sa današnjim danom liste za nepovratna novčana sredstva konačne u samo 12 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i to u Berkovićima, Kostajnici, Brodu, Gacku, Novom Goraždu, Istočnom Starom Gradu, Jezeru, Krupi na Uni, Osmacima, Rudom, Han Pijesku i Šekovićima.

blank

Milunović je naveo da su liste za stambeno zbrinjavanje sačinjene samo u 11 lokalnih zajednica i to u Kostajnici, Brodu, Gacku, Novom Goraždu, Istočnom Starom Gradu, Kneževu, Krupi na Uni, Oštroj Luci, opštinama Rudo, Han Pijesak i Šamac.

Milunović je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u proteklom periodu po Programu potpunog stambenog zbrinjavanja izdvojila sredstva u iznosu od 150.328 802 KM, a po ovom programu stambeno je zbrinuta 8.281 porodica.

On je rekao da je resorno ministarstvo 2019. godine raspisalo javni poziv za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija, koji je obnovljen 2020. godine, jer je Vlada Republike Srpske nastojala da svima koji nisu riješili stambeno pitanje otvori tu mogućnost i da stambeno pitanje riješe.

Milunović je rekao da se u tom periodu u jedinice lokalne uprave i samouprave, u opštine i gradove Republike Srpske za stambeno zbrinjavanje prijavilo 4.159 lica.

“Mi do sada u najvećem dijelu lokalnih zajednica nismo uspjeli doći do konačnih lista”, napomenuo je Milunović.

 

blank