blank

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i UniCredit banka d.d. Mostar potpisale su ugovor o novoj kreditnoj liniji od 10 miliona eura za finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u okviru “Go Digital in BiH” programa u Bosni i Hercegovini.

Dodatna pogodnost kreditne linije su bespovratni finansijski poticaji u iznosu do 15% ukupnog iznosa zajma, za koje je sredstva obezbijedila Evropska unija.

blank

MSP će se moći prijaviti za sredstva za ulaganja u novu opremu i tehnologije koje im mogu pomoći da povećaju svoju produktivnost, smanje operativne troškove i poboljšaju usklađenost sa standardima EU. Ta se ulaganja mogu odnositi na širok raspon opreme i softverskih rješenja, uključujući oblasti digitalne transformacije i energetske efikasnosti.

Manuela Naessl, direktorica ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je: “UniCredit banka je naš dugogodišnji partner i ima veliku mrežu MSP klijenata i predan tim koji radi u tom sektoru. Drago nam je što, zajedno sa EU, možemo da obezbijedimo dodatno finansiranje za MSP i podržimo njihov razvoj i njihovu digitalnu transformaciju“.

blank

Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar,  izjavila je: “Zadovoljstvo nam je postati partner projekta finansiranja digitalizacije malih i srednjih kompanija, jer su upravo one ključne za razvoj ekonomije naše zemlje. Osnaživanje razvoja zajednica naš je prioritet, a kontinuiranim ulaganjem upravo u ovom sektoru kroz procese digitalizacije, ove kompanije će poboljšati svoju produktivnost, smanjiti troškove i poboljšati energetsku efikasnost. Ujedno će imati priliku ostvariti finansijski benefit koji se isplaćuje po uspješnoj verifikaciji projekta. Sigurna sam da će mnogobrojna preduzeća iskoristiti ovu priliku i ojačati konkurentnost kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, ulažući u inovativne tehnologije, vještine i usluge, kako bi rasli na održivim osnovama.”

blank

Kreditna linija je odobrena u okviru programa „Go Digital in BiH“ koji finansiraju EBRD i EU, a koji je dio programa „EU4SMEs“. EBRD je osigurala 40 miliona eura zajmova, dok je EU osigurala grant sredstva u iznosu od 9 miliona eura za poticaje, savjetodavne usluge i tehničku pomoć. Program je popraćen aktivnostima njemačkog Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), koji će raditi s vladom i ostalim sudionicima kako bi pomogao u izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u Bosni i Hercegovini, uključujući centre digitalnih inovacija, u skladu s najboljim praksama u EU.

Program direktno doprinosi Digitalnoj agendi Evropske komisije za Zapadni Balkan, čiji je cilj podržati tranziciju privatnog sektora i pomoći preduzećima da u potpunosti osiguraju prednosti digitalne transformacije ekonomije.

Izvor: Azra Karačić

blank