blank

Pjesnikinja Tamara Slavić iz Zrenjanina pobjednik je međunarodnog konkursa koji je raspisalo Udruženje srpskih književnika Slovenije i Udruženje evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti iz LJubljane.

U Miljevićima kod Gradiške juče je održana svetosavska akademija na kojoj su predstavljeni pobjednici međunarodnog konkursa i uručene nagrade.

blank

Tamari Slavić je uručena Zlatna povelja za zlatnom plaketom Evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti za pjesmu “Sa tobom”.

U ime žirija obratila se Rajka Golić koja je navela da su na konkursu prednost imali mladi pjesnici, dodajući da su prijave stigle iz devet država, a najveći broj mladih pjesnika javio se iz Srbije, BiH i Crne Gore.

“I na ovaj konkurs prijavljeno je najviše ljubavnih i rodoljubivih pjesama. Opšti stav žirija je da su mladi pjesnici izuzetno daroviti i da su im konkursi poput ovog samo vjetar u leđa. Žiri je saglasan i da je većina prispjelih pjesama idejno i estetski odlično zamišljena. Jasno je da je svaka pjesma lični doživljaj pjesnika o onome o čemu piše”, rekla je Golićeva na svečanosti.

blank

Srebrna povelja sa srebrenom medaljom Udruženja srpskih književnika Slovenije pripala je Srđanu Pucaru iz Gradiške za pjesmu “Zavičaj”, dok je bronzanu medalju Akademije osvojila Nevena Milosavljević iz Zvečana za pjesmu “Molitva majci”.

Dodatnim nagradama nagrađeni su pjesnici Tatjana Klincov iz Gradiške za pjesmu “Svrha života”, Nikolina Keserović iz Gradiške za pjesmu “Spavaj zoro” i Nikolina Marković iz Gornje Trnove kod Topole za pjesmu “Zamisli”.

blank
Миладин Берић, награђен Повељом

Povelja sa zlatnom značkom Udruženja evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti iz LJubljane dodijeljena je književnicima Miladinu Beriću iz Banjaluke i Savku Pećiću Pesi iz Dervente.

blank
Милорад Мишо Ђурђевић, специјална захвалница за учешће и допринос

Specijalnim zahvalnicama nagrađeni su predstavnici Srpskog književnog kluba “Vihor” iz Dervente Milorad Đurđević i Nenad Simić, sa kojima organizatori konkursa imaju od ranije uspostavljenu saradnju. 

Književnik i novinar iz Dervente Nenad Simić izabran je za predsjednika Podružnice Udruženja evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti za Republiku Srpsku i BiH.

blank
мр Рајка Голић и Ненад Симић

Simić je izjavio da će snage usmjeriti na aktivnosti koje doprinose istorijskom i kulturnom obrazovanju mladih, te očuvanju kulturne, vjerske i istorijske autentičnosti Srba održavanjem prijateljskih veza i unapređenjem saradnje između Srba u Evropi i svijetu.

O dosadašnjim aktivnostima i rezultatima govorili su predsjednik Udruženja Saša Gajić i generalni sekretar Rajka Golić.

Udruženje evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti iz sa sjedištem u LJubljani ima za cilj prvenstveno da podstiče kontakte između naučnika i umjetnika srpskog porijekla, nezavisno od njihove vjeroispovijesti, političkog mišljenja ili različitog geografskog porijekla radi unapređenja ličnih, profesionalnih i prijateljskih odnosa.

U planu je da se članovi aktiviraju u različitim oblastima – humanističke nauke, medicina, umjetnost, prirodne nauke, društvene nauke, pravo, ekonomija, tehničke nauke i nauke o životnoj sredini i svjetske religije.

Simić je od 2018. godine predsjednik Srpskog književnog kluba “Vihor” u Derventi, a u oblasti književnog stvaralaštva nagrađivan je više puta.

PN

blank