blank

U Derventi je danas 30 porodica raseljenih lica i povratnika dobilo ključeve stanova u novoizgrađenoj zgradi u koju je uloženo 1,2 miliona KM, a sagrađena je u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH.

blank
Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara DŽevad Mahmutović rekao je da je izgradnja koštala 1,2 miliona KM donatorskih sredstava, uz značajno učešće lokalne zajednice.

“Hvala opštini Derventa za značajnu podršku koja se ogleda u građevinskom zemljištu, priključcima i ostalom”, izjavio je Mahmutović novinarima.

Mahmutović je rekao da u BiH još ima 96.000 raseljenih, te da je oko 8.500 izbjeglica iz BiH nastanjeno u zemljama okruženja – Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Vršilac dužnosti Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić je istakao da će ova zgrada, te slične koje se prave u Republici Srpskoj, nakon otvaranja biti prenesene u vlasništvo lokalnih zajednica.

“Ovo nije jedini projekat koji realizujemo u opštini Derventa. U junu nam slijedi uvođenje 100 korisnika u socijalni gerontološki centar, zgradu stare bolnice koja je potpuno rekonstruisana. Opremanje te zgrade je u toku”, rekao je Aćić.

blank

Aćić je dodao da se na području Dervente u okviru Regionalnog stambenog programa radi na rekonstrukciji ili izgradnji više od 40 individualnih stambenih objekata.

“Potrudićemo se da do kraja godine, do kada traje program, uradimo sve ono što smo planirali kroz akcione planove. Uskoro slijedi useljenje u objekte u Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Prnjavoru”, najavio je Aćić.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić zahvalio je donatorima i svim učesnicima u izgradnji ove zgrade.

“Veliko je zadovoljstvo da 30 porodica koje nisu riješile stambeno pitanje danas dobijaju ključeve. Obišao sam stanove – to su posljednji standardi”, rekao je Simić.

Ključ je danas dobio i Radoslav Benđo koji nakon 16 godina stanovanja u alternativnom smještaju dobija stan u kojem će živjeti sa majkom, suprugom i dvoje djece.

Stambena zgrada je sagrađena u Derventi, u Ulici Vase Pelagića broj 25.

blank

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu, čija vrijednost u BiH iznosi 75 miliona evra, do kraja programa biće osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike. Do sada je završeno 1.500 stambenih jedinica, od čega 1.100 kuća i 400 stanova.

Završetak obnove i izgradnje preostalih 1.700 stambenih jedinica predviđen je tokom perioda 2020-2022. godine.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa, donatori Regionalnog stambenog programa su do sada izdvojili 287 miliona evra, od čega se 64,5 miliona evra odnosi na projekte u BiH.

EU je najveći donator sa učešćem od 234 miliona evra, nakon čega slijede SAD sa 24 miliona evra, NJemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, kao i nekoliko ostalih zemalja.

Snažnu podršku Programu daju Visoki komesarijat UN za izbjeglice /UNHCR/, Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi /OSCE/ i Razvojna banka Savjeta Evrope /CEB/, koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u sprovođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa.

BiH je za vodeću instituciju projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, a sprovođenje potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta.

Posavske novosti

blank