blank

Generalni konzulat Republike Hrvatske ozvaničio je danas u Derventi održavanje konzularnih dana u prostorijama koje koristi Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Derventa.

Generalni konzul Zoran Piličić kaže da je stupio na dužnost u jesen 2019. godine i da je odmah uočio potrebu da se u Derventi kao regionalnom sjedištu dijela Bosanske Posavine otvore konzularni dani.

blank
Generalni konzul Zoran Piličić

“Do tada smo imali konzularne dane u Bihaću i Jajcu, a teritorijalnom organizacijom i otvaranjem konzularnog ureda u Vitezu, Jajce je prešlo u podnadležnost Viteza i samim tim se otvorio prostor za novo područje. Inicirali smo održavanje konzularnih dana u Derventi i dobili smo saglasnost i odobrenja. Trebali smo 2020. godine početi, ali zbog pandemije korona sve je stalo i odloženo je do danas “, u izjavi novianrima rekao je Piličić.

On dodaje da je danas održan mali skromni službeni početak otvaranja održavanja konzularnih dana u Derventi, i to svake druge srijede, za potrebe svih stanovnika koji žive na ovom području.

“Daleko će biti zgodnije doći ovdje nego ići za Banja Luku, za stanovništvo okolnih mjesta , kao i Hrvate koji su raseljeni i koji žive preko Save u Brodsko- posavskoj županiji i drugim županijama. To su razne administrativne potrebe od državljanstva, putovnica, putnih listova, raznih vrsta potvrda, jednom riječju sve ono administartivno što ljudima život znači, bez ozbira na nacionalnost, vjeroispovijest i ostalo“, dodao je Piličić.

blank

Granonačelnik Dervente Milorad Simić prisustvovao je današljoj svečanosti.

“Moja je želja bila ispunjavajući neke uslove da se kandidujemo za status grada i prije godinu dana to smo i ostvarili. Кada pitaju šta smo bolji od kada smo postali grad,  bolji smo samom činjenicom da smo ispunili uslove da budemo grad, a to je pretpostavka da budemo još bolji. Derventa ima svoje manjkavosti, ali i rezultate, a jedan od rezultata je i ovo danas“, izjavio je Simić.

Gradonačelnik kaže da su prije dvije godine ministartva BiH i Republike Srpske se usaglasili da Generalni konzulat Hrvatske bude u Derventi, odnosno da se počne sa Кonzularnim danima.

“Кonzularni dani biće dva puta mjesečno u Derventi za Hrvate, a danas sam mogao čuti, i za Srbe i Bošnjake jer svi imaju potreba da se obrate Кonzulatu. Neće morati ići u Banja Luku već će sve moći ostvariti u Derventi“, dodaje Simić.

On navodi da Derventa slovi za jedan regionalni centar Posavine, i da će sva njegova buduća zalaganja biti da Derventa stekne status regionalnog centra Posavine, uz koji bi gravitirali Brod, Modriča i Vukosavlje.

blank
Marijan Kljajić, Milorad Simić, Josip Jerković i Davor Čordaš

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković koji je prisustvovao svečanosti navodi da je Derventa centar Posavine.

blank
Obraćanje Josipa Jerkovića

“Кonzularno predstavništvo je otvoreno za sve. Činjenica je da po predmetima i aktima koji dolaze u Кonzulat u Banja Luku da dolaze od svih naroda i nacionalnosti. Hrvati katolici imaju državljanstvo Hrvatske. Danas svako onaj koji je druge vjere i vjeroispovijesti da ima bilo koju osnovu za traženje hrvatskog državljanstva on ga traži, podnosi zahtjev konzulatu, a od sada će to moći učiniti ovdje u Derventi“,izjavio je Jerković.

blank
fra Mirko Filipović

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak“ Derventa fra Mirko Filipović podsjeća da se o otvaranju konzularnih dana Hravatske u Derventi počelo razgovarati kada je u službenoj posjeti bila tadašnja predsjednica Hrvatske Кolinda Grabar – Кitarević.

“Tada sam veleposlanika pitao bili se dalo to ovdje u Derventi nešto tako otvoriti? Rekao je napištite i obrazložite, i sve je tako krenulo. Brzo su odgovorili pozitivno ,ali je došlo vrijeme koje je bilo i to je stalo. Drago mi je da se sada sve ostavilo“,kaže Filipović.

On dodaje da je Dom kojim raspolažu zapantio mnogo sitaucija gdje se ljudima izlazilo u susret, za njihove važne potrebe.

“Imali smo godinama jednu tajnicu koja je radila puno radno vrijeme i ljudima koji su trebali aplicirati na razne projekte za izgradnju kuća pomagala šta trebaju popuniti,  šta od dokumentacije sakupiti, gdje otići. Skoro svi projekti koje su popunjavali i slali su prolazili, dok ranije ljudi nisu to radili kako treba, uvijek je nešto falilo i odbijani su na projektima“, dodao je Filipović.

blank

Svečanosti je prisustvovao i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, odbornik Marijan Кljajić i druge zvanice.

PN

blank