blank

Članovi Kulturno umjetničkog društva mladih „Bosiljak“iz Dervente u mjesecu junu imali su niz realizovanih programskih aktivnosti, a nastupali su u Srbiji, Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Članovi “Bosiljka” tokom četverodnevne posjete Zlatiboru nastupili su na Zlatiborskom kulturnom ljetu, odnosno 4. Folklornom kampu „Zlatiborska noć“ , koji je bio je svojevrsna uvertira u bogat kulturno-umjetnički i zabavni program koji tek predstoji ovog ljeta na “zlatnoj planini”.

blank

blank

blank

“Zlatiborsku noć” organizovali su Udruženja “Hajduk Stanko” iz Šapca i uz pomoć Turističke organizacije Zlatibor od 17. do 20. juna, a četvrti po redu folklorni kamp okupio je više od 300  mališana iz Srbije, Republike Srpske i Severne Makedonije.

blank

Učesnici kampa su uz druženje i upoznavanje učestvovali u folklornim radionicama na otvorenom gdje su učili pjesme i igre iz različitiih krajeva u kojima živi srpski narod, a u cilju očuvanja srpske narodne tradicije i kulture.

Bosiljkovci su imali priliku da se oprobaju i u školici crtanja i plesa, ali i upoznaju se sa najvećim zlatiborskim atrakcijama, poput Stopića pećine, Gold Gondole, Vodopadom u Gostilju, Starim selom u Sirogojnu, El Pasom, što je svakako izazvalo oduševljenje i stvorilo nezaboravne provedene trentuke.

I proteklog vikenda „Bosiljak“ je ima veoma zapažene aktivnosti i nastupe. Učestvovali su u programu povodom dočeka Patrijarha srpskog Porfirija u u Tuzli, gdje su nastupali na Svečanoj akademiji pred Njegovom svetosti.

blank

Dolazak Patrijarha srpskog Porfirija u Tuzlu uriličen je i povodom obilježavanja 140 godina od osveštenja Sabrnog hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Saborni hram u Tuzli sagrađen i osveštan 1882. godine, u vrijeme kada je Tuzla bila stjecište bogatih srpskih trgovaca.

Hram je građen osam godina, a nakon osveštanja postao je duhovni centar i mjesto sabiranja pravoslavnog naroda.

Patrijarha srpskog je dočekao Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom.

blank

Bosiljkovci su učestvovali  u programu na otvorenom koji je priređen u Tuzli, a kasnije i  veličanstvenom ispraćaju Patrijarha srpskog Porfirija.

blank

blank

U nedjelju je „Bosiljak“ nastupao pred domaćom publikom ispred hrama u Derventi, na manifestaciji Vidovdansko veče, koje je organizovalo Kolo srpskih sestara „Carica Milica“, izvedbom jedne koreografije i nastupom pjevačke grupe Društva.

N. Simić

blank