blank

Poljoprivrednim proizvođačima u Derventi danas je predstavljen zajednički projekat vlada Republike Srpske i Mađarske u okviru kojeg će moći da apliciraju za bespovratna sredstva u iznosu i do 25.000 evra za nabavku poljoprivrednih mašina, opreme i alata mađarskih proizvođača.

Projekat su predstavili predstavnici Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus”, koja i sprovodi projekat.

blank

Direktor Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” Andrea Jaglica rekla je novinarima da je Vlada Mađarske odobrila podršku privredi Republike Srpske od oko 28 miliona evra u okviru koje će poljoprivredni proizvođači imati mogućnost da ostvare pravo na bespovratna sredstava u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.

Ona je navela da su uslovi za poljoprivredne proizvođače da su sa područja Republike Srpske ili Brčko distrikta, da imaju sjedište pravnog lica ili prebivalište na tim teritorijama, da im je zemljište na ovoj teritoriji, da su zainteresovani da kupe mehanizaciju, opremu ili alate koji su mađarske proizvodnje.

Jaglica je rekla i da zainteresovani moraju da imaju izmirene sve dospjele obaveze za poreze i doprinose, da nemaju dospjela dugovanja prema trećim licima, da su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstva.

“Oni mogu i samostalno da nađu distributera ili proizvođača u Mađarskoj. Mađarska privredna komora će izdavati potvrde da je proizvod mađarskog porijekla. Poljoprivredni proizvođači Srpske mogu tražiti od firmi iz Mađarske koje ima dostavljaju ponudu da dostave i takve dokaze”, dodala je Jaglica.

blank

Fondacija “Progresus” će raspisati javni poziv 1. septembra, a prijaviti se mogu i pravna i fizička lica, a riječ je o bespovratnim sredstvima u iznosu do 70 odsto ukupnih troškova nabavke.

blank

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić, koji je prisustvovao prezentaciji, istakao je da je Derventa “privredno čudo”, da je u toku prošle godine 333 miliona KM ostvareno izvoza.

“To je napravljeno u opštini sa 900 privrednih subjekata, u tome je negdje oko 140 poljoprivrednih proizvođača i još jedna plejada poljoprivrednika koji se tim poslom bave”, dodao je on.

Simić je izrazio zadovoljstvo što se unosi još novina u podršci poljoprivredi, te zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

On je dodao da je Derventa “objeručke” prihvatila mogućnost učešća, da su sazvali poljoprivredne proizvođače da se detaljnije upoznaju o čemu je riječ.

“Oduševljen sam ponuđenim i vjerujem da će naši poljoprivredni proizvođači iskoristiti ovaj momenat”, dodao je Simić.

blank

blank

blank

Prezentacija je održana u prepunoj Sali Centra za kulturu Derventa.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili Orban i Dodik. 

Posavske novosti

 

blank