blank

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak da se povećava dozvoljeni broj ljudi na javnim okupljanjima na maksimalno 120 lica, a na privatnim okupljanjima 70 lica, saopštio je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije u Banjaluci, Zeljković je rekao novinarima da ovaj zaključak stupa na snagu od 7. juna.

Zeljković je istakao da će biti omogućena i organizacija svadbenih veselja i muzike u zatvorenom prostoru na način koji će biti propisan mjerama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koji će se prije svega odnositi na poštovanje epidemioloških mjera.

On je rekao da će za organizaciju masovnih događaja na otvorenom Institut kreirati preporuke po jasno propisanim epidemiološkim mjerama čiji je cilj zaštita zdravlja stanovništva.

Zeljković je naveo da je u protekloj sedmici prosječan procenat pozitivnih lica na virus korona na dnevnom nivou iznosio 9,20 odsto, odnosno da je od 100 uzoraka koji se testiraju u Republici Srpskoj 10 lica pozitivno.

On je rekao da je trenutno mnogo bolja epidemiološka situacija nego u martu i aprilu.

“U ovom trenutku fokusiramo se na epidemiološke mjere, koje se prije svega odnose na pojedinca – nošenje maski u zatvorenom prostoru, fizička distanca, pojačana lična higijena i dezinfekcija, te na pojačanu vakcinaciju u Republici Srpskoj”, istakao je Zeljković.

On je rekao da je do kraja maja prvom dozom u Republici Srpskoj vakcinisano 102.212 lica, dok je 32.396 lica kompletno vakcinisano i drugom dozom vakcine protiv korona virusa.

Zeljković je dodao da je u protekloj sedmici Dom zdravlja Banjaluka vakcinisao više od 4.500 građana.

 

blank