blank

Evropski  pokret u BiH  dodijelio je predsjedniku Skupštine opštine Derventa Marijanu Kljajiću priznanje”Orden naroda, građanki i građana BiH i Evropskog pokreta”.

blank

Priznanje je Kljajiću u Franjevačkom samostanu Plehan uručio predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

Praštalo je rekao je da se radi o priznanju za doprinos i podršku u procesu integracija u BiH, kao i za učešće i podršku opštine Derventa u projektu „Ukidanje viznog režima za BiH 2010- 2020“, i niz drugih aktivnosti i poteza koje je Kljajić uradio u proteklom vremenu.

blank

U obrazloženju dodijele priznanja se navodi da je Kljajić nagrađen i za korektno predstavljanje, zastupanje i maksimalno društveno- političku podršku povratničkoj hrvatskoj i drugim populacijama da ostanu na svojoj rodnoj zemlji, da rade i žive od rezultata svoga rada na području Republike Srpske i Dervente.

Kljajić je dao nemjerljiv doprinos međuljudskoj, međureligijskoj i međuetničkim odnosima, i vrlo odgovornoj i zahtjevnoj funkciji predsjednika Skupštine opštine Derventa.

“Radi svega navedenog, velika nam je čast uručiti najviše priznanje naše organizacije osobi poput Marijana Kljajića, koji je, kao ugledni biznismen i ostvarena ličnost na svim poljima, mirne duše mogao da sa svojom porodicom, uživa i sunča se na jadranu, ali umjesto toga stavio se u funkciju svoga i drugih naroda, znajući da mir, suradnja, uvažavanje i poštivanje jednih, drugih, trećih, garantira svima prosperitet i napredak, u ovim čudnim vremenima, u kojima svi skupa živimo“, istakao je Praštalo na dodijeli priznanja.

blank

Kljajić se zahvalio na dodijeli priznanja koje je  za njega motiv  za daljnji rad i pomaganje ljudima, ali i da je kruna njegovog zalaganja i rada na stvaranju boljih uslova za život u Derventi.

„ Evropski pokret u BiH je na ovaj način krunisao moj trud za stvaranje boljih uslova za život i bolje budućnosti svih naroda koji žive u BiH, rekao je Kljajić,  dodajući da je tokom svog rada imao podršku lokalne uprave na čelu sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i njegovih sardanika.

Dodijeli priznanja na Plehanu prisustvovali su načelnik opštine Milorad Simić, narodni poslanik Igor Žunić, fra Anato Tomas,  Davor Čordaš i drugi. 

Načelnik Simić je kazao da je Kljajić dao značaj doprinos razvoju društva.

“Predsjednik Skupštine je dao veliki doprinos i svoj pečat razvoju društva, lokalne zajednice i, pod tim i, BiH. Veoma korektna saradnja i niz uspješnih projekata i aktivnosti smo realizovali. rekao je Simić , te izrazio nadu da će plodonosna saradnja koja je i od drugih prepoznata kao dobra i pozitivna, biti nastavljena.

blank

blank

“Jučer je prema našem programu aktivnosti, trebalo da naši predstavnici posjete Banja Luku, gdje smo trebali uručiti dva ordena, gradonačelniku Banja Luke Igoru Radojičiću, i načelniku Dervente Miloradu Simiću,ali radi poziitvnog nalaza na virus COVID 19 kod gradonačelnika Banja Luke, morali smo da otkažemo predviđene aktivnosti u Banja Luci, tim više pošto se i načelnik Dervente Milorad Simić solidarisao sa kolegom Radojičićem, te predložio da se i njegova dodjela priznanja prolongira do ozdravljenja gradonačelnika, što je svakako jedna rijetka gesta, vrijedna velikog poštovanja i respekta, ne baš često viđena u političkim relacijama u BIH“, navedeno je u saopštenju Evropskog pokreta u BiH.

U saopštenju se dalje navodi: “Ljudski akt načelnika Simića dobiva još više na snazi, pošto imamo određene najave da bi uručenju „Ordena naroda, građanki i građana BiH,i Evropskog pokreta“ Marijanu Kljajiću ( ugledni biznismen, jedan od najznačajnjih autoprevoznika u Hrvatskoj, a istovremeno i predsjednik SO Derventa, prvi koji je na nakonkretniji način shvatio i dao ogroman doprinos u protekle četiri godine, procesu pomirenja i povratka, kao neophodnost suradnje svih naših naroda, građanki i građana, te posebno svih povratničkih populacija na ovom području,ali i u cijeloj BiH) trebao prisustvovati upravo i načelnik Simić, čime se na poseban način odaje priznanje predsjedniku SO Kljajiću za navedeno“.

Iz Evropskog pokreta u BiH najavljuju da će u Bijeljini i Ugljeviku, nakon prezentacije projekta, dva ordena dodijeliti gradonačelniku Mići Mićiću , i načelniku Vasilje Periću, koji su među najdugotrajnijima , kako u SR , tako i u cijeloj BIH, sa po četiri, odnosno pet mandata na funkicijama u svojim lokalnim zajednicama, gdje su svakako ostavili dubok i neizbrisiv trag, što je jedan od razloga za njihovu nominaciju i prijedlog da budu lauerati Evropskog pokreta za ovu godinu.

blank

Iz Evropskog pokreta u BiH pozvali su predstavnike medija i sredstava javnog informiranja da podrže projekt, pošto je ukidanje viznog režima za BiH 2010.godine, do sada najznačajniji, kakav-takav „vidljivi i opipljiv“ korak ka stvaranju osjećaja „pripadnosti“ građanki i građana Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, minimalno po tome da nam od 15.12.2010.godine, do sada nisu trebale vize za ulazak u zemlje članice EU.

„Samim tim, ukidanje viznog režima je za rezultat imalo i uvećanje, i mnogo lakšu razmjenju ljudi, dobara, roba i trgovinskih odnosa između BiH i EU, što je sve u konačnici rezultiralo time da bi ova godina,  po svim ekonomskim parametrima, trebala biti jedna od najuspješnijih poslovno-turističko-ekonomskih godina od rata pa na ovamo, da se nije „dogodila“ svjetska pandemija COVID 19 virusa“, navedeno je u saopštenju.

Posavske novosti 

 

blank