blank

 Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je od 507 testiranih lica u protekla 24 časa u Srpskoj 25 njih pozitivno na virus korona.

Šeranić je rekao da je riječ o 13 muškaraca i 12 žena, uglavnom starije i srednje životne dobi, dok je jedna žena mlađe životne dobi, te da je šest osoba hospitalizovano u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske.

“Devet osoba je iz Banjaluke, tri iz Gacka, po dvije su iz Kotor Varoša, Broda, Srpca i Teslića, a po jedna iz Čelinca, Doboja, Bijeljine i Prijedora. Kod 14 osoba je utvrđeno da je riječ o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđen virus, dok kod ostalih nije utvrđena tačna epidemiološka veza sa prethodno zaraženim licem”, naveo je Šeranić.

On je na konferenciji za novinare rekao da je na novi virus pozitivan jedan ljekar, dok je 29 testiranih radnika UKC-a negativno.

“Testirano je ukupno 80 radnika iz zdravstvenih ustanova u Banjaluci, Bijeljini, Tesliću, Laktašima, Gradišci, Zvorniku, Kozarskoj Dubici i Kotor Varošu i svi ovi nalazi su negativni”, istakao je Šeranić.

On je dodao da su negativni i nalazi testiranih 20 osoba koje borave ili rade u domovima za stara lica, kao i 95 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju.

Prema njegovim riječima, u UKC-u Srpske se trenutno liječi 160 osoba, a 51 pacijent je sa težom kliničkom slikom, dok su u izolaciji trenutno dva pacijenta.

“Kod četiri pacijenta imamo potrebu za mehaničkom respiracijom, a pet osoba se nalazi na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije”, naveo je Šeranić.

On je rekao da je osam osoba preminulo, i to šest u UKC-u Srpske i dvije u dobojskoj bolnici.

Kada je riječ o objektima za izolaciju, Šeranić kaže da su u Studentskom centru u Banjaluci trenutno 202 lica, u domovima u Trebinju četiri, a u Bijeljini dvije osobe, dok u objektima u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, na Palama i u Foči nema smještenih osoba.

“Zdravstveni nadzor se trenutno sprovodi nad 3.933 osobe, a završen je kod 25.108. Na sedam graničnih prelaza u posljednja 24 časa ukupno je ušlo 155 osoba, a 157 je izašlo iz karantina i upućeno u lokalne zajednice”, rekao je Šeranić.

Ukupan broj pozitivnih lica u Republici Srpskoj je 1.068, a oporavila se 391 osoba, dok je 61 osoba preminula od posljedica kovida-19.

Do sada su testirana 16.484 lica, a prema riječima resornog ministra Republika Srpska ima dovoljno testova.

Govoreći o zabranama kretanja, Šeranić kaže da vjeruje da će Republički štab za vanredne situacije danas donijeti odluku kada je riječ o kretanju između opština tokom vikenda.

On je dodao da Vlada Srpske procjenjuje aktivnosti kada je riječ o eventualnom ukidanju vanrednog stanja, te da se pripremaju akti u vezi sa tom procedurom.

 

blank