blank

Šezdesetpetogodišnji Borislav Railić iz Dervente prije 20 godina počeo je da letjeti motornim zmajem,koji je sada prizemljen i nalazi se u njegovom dvorištu.

– U Čović Polju me Cvijan Popović zvani Cviko naučio vještinama letenja. To je doživljaj i neopisivo. Gledati iz ptičije perspektive ne može se opisati, čovjek prosto uživa, priča svoja prva iskustva Railić.

blank

 

Motornog zmaja posjeduje od 2015 godine. Čuvao ga je u Zalužanima i tamo njim letio. Hangar gdje je držao letjelicu sada ima  druge namjene.

– Morao sam da rasklopim krila na letjelici i motor da dovezem u Derventu. Malo je zastupljen u Republici Srpskoj, a znatno više u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Moja letjelica je registrovana,  ima orginalan motor koji se namjenski proizvodi za takve letjelice,dodaje Railić.

Traži pistu za slijetanje

-Volio bi da se nađe neka površina od 800 do 1000 metara dužine i širine od 20 do 40 metara i da registrujemo aeroklub da se bavimo sportskim letenjem. To je moja velika želja i ustupio bi da besplatno koriste svi zainteresovani. Išli bi na registrovanje sportskog kluba gdje bi mogli obezbjediti obuku za pilote motornog zmaja i ultra letjelica. Klub sada ima Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, i po nekim gradovima u Federaciji BiH, kaže Railić.

blank

Prema njegovi riječima potrebno je sagraditi hangar za parkiranje i skladištenje letjelice. Naišao je na nekoliko lokacija gdje bi sve moglo da funkcioniše, ali o tome će nekom drugom prilikom. Vjeruje da će uspjeti u namjeri.

Let  iznad grada

On dodaje da je već letio iznad Dervente i da je doživljaj neopisiv.

-Letio sam pored Ukrine između Starog mosta i Patkovača i spuštao se kod bazena, i to nekoliko godina unazad. To je bilo rizično, ali proradi adrenalin. Ta lokacija je pouska, po dva tri puta treba nadletiti da čovjek sleti i zaustavi se. Lako je poletjeti, ali je teško sletiti. Ta pista treba da je travnata površina, kaže Railić.

On je i ribolovac i lovac, ali je letenje njegov veliki hobi i ljubav. Kaže da je letjelica koju ima prijavljena i registrovana kod nadležnih institucija na nivou BiH.

-Derventa je postala grad, što ima neke prednosti. Valjda ću i ja lakše pronaći pistu. Letjelice su veoma pogodne za bacanje letaka iz zraka, predstavljanje firmi i slično. To može biti i atrakcija u dane kada je svečanosti više, ali i za druge povode. Mogao bih dovesti i prijatelje koji imaju letjelice da učestvuju na druženju u Derventi, čime se razvija i turizam,  kaže Railić.

Prema njegovim riječima,motorni zmaj se može kupiti  po cijeni  od  15 do 25.000 KM.

– U  Srbiji postoji firma koja proizvodi letjelice, lake za održavanje i bez velikih troškova. Mnogo puta sam letio iznad drugih krajeva, ali nekako najljepše je letjeti u svom zavičaju,  iznad Dervente, kaže Railić.

Nenad Simić/ Posavske novosti

 

blank