blank

Opština Šamac i ove godine je predvidjela set mjera finansijske podrške porodici od 60.000 KM, u okviru pronatalitetne politike koja je na snazi već tri godine.

“Skupštinskom odlukom o podsticanju nataliteta na području Šamca predviđeno je da opština isplati po 100 KM za prvo i drugo rođeno dijete, 1.000 KM za treće i 500 KM za četvrto i svako slјedeće”, izjavio je načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević.

On je naveo da je za ove namjene planirano ukupno 20.000 KM, a da je u prošloj godini isplaćeno 20.300 KM.

Prema njegovim riječima, podrška se daje i porodicama sa četvoro i više djece po 100 KM mjesečno, za šta je u ovoj godini predviđeno 25.000 KM.

“Ovo pravo je u prošloj godini ostvarilo 20 porodica i iz budžeta je po ovom osnovu isplaćeno 20.000 KM”, dodao je Milićević.

Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici opštine Šamac utvrđeni su uslovi i postupak za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, za šta je u ovoj godini planirano 5.000 KM.

“Sredstva se dodjelјuju raspisivanjem javnog poziva. U prošloj godini je dodijelјeno po 2.500 KM za dva kandidata”, rekao je Milićević.

On je podsjetio da opština treću godinu isplaćuje po 100 KM prvačićima.

“Ove mjere ne mogu spriječiti odlazak sa ovog područja. To su mjere onima koji su odlučili da ostanu ovdje”, naglasio je Milićević.

Svetlana Pavlović

blank