blank

Načelnik opštine Šamac sa saradnicima danas je zajedno sa direktorom firme „Agreks“ iz Donjeg Žabara Predragom Miličićem obišao početak gradnje pet farmi koji će kada bude završena useliti 150.000 koka nosilјa.

Vrijednost investicije je 5 miliona maraka u zatvorenom prostoru od 9.000 m2.

blank

Završetak gradnje i početak uselјavanja predviđen je 2021. godine, a zaposliće se i određen broj radnika sa područja opštine Šamac.

„Agreks“ je balkanski lider kada je živinarska proizvodnja u pitanju i prateći savremene trendove u proizvodnji konzumnih jaja, a mi smo se odlučili za investiciju kupovine starih  pet objekata u naselјenom mjestu Brvnik. Ovdje podižemo kompleks koji će kada bude završen biti  jedini kompleks u BiH  koji će ispunjavati sve propisane uslove za izvoz jaja na tržište EU“, kaže Miličić.

On je dodao da se ova firma širi principom koncentričnih krugova, sjedište je u Donjem Žabaru i odlučili su da posao šire i na susjedne opštine cijeneći da je neophodno da ovakve kapacitete grade u blizini bazne fabrike stočne hrane i ostalih pratećih službi koje su neophodne za usložnjivanje ovakvog kompleksa.

Miličić napominje da će investiciju voditi u dvije faze, prvo dvije pa tri farme po vrlo modernoj automatizovanoj specijalizovanoj opremi.

„Opština Šamac stvara jedan novi poslovni ambijent pa nam se posrećilo da radimo ovdje. Opštinska uprava Šamac ima profesionalan pristup, ono što mi iz realnog sektora očekujemo. Kroz sa njima mi smo vidjeli jedan profesionalan pristup dobrodošlice. Nismo nailazili na tradicionalne administrativne zabrane, nego brzu profesionalnu saradnju. To je pogodnost i preporučio bih i drugim investitorima da ulažu i otvaraju ovdje, neće se pokajati“, kaže Miličić.

blank

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević kaže da ga raduje što se otvorilo još jedno gradilište  na području opštine Šamac, u povratničkoj mjesnoj zajednici Brvnik, a pogotovo ga raduje jer se radi o proizvođaču koji je lider u regionu, a našla je svoje mjesto da otvori savremeni proizvodni pogon za proizvodnju konzumnih jaja na ovom području.

„U proteklom periodu mi u Opštinskoj upravi smo se trudili da budemo na usluzi svim onim kompanijama koje imaju namjeru da investiraju na podrujčje opštine Šamac. Riječ je o proizvodnom ulaganju koji će za rezultat imati, ne samo jedan broj novih radnih mjesta naredne godine, nego što ovdje dolazi jedna od najsavremenijih proizvodnji u ovoj oblalsti u  BiH koja doprinosi i uvođenju novih tehnologija“, kaže Milićević.
Milićević napominje da ovim Opština dobija još jednog lidera u oblasti proizvodnje u BiH i regionu i koji će poslati poruku da je Šamac  otvoren za sve one koji žele da investiraju ovdje, a pogotovo u oblasti proizvodnje.

„U narednom periodu moramo intenzivirati aktivnosti u tom segmentu. Proteklih godina, a i danas mi stojimo na raspolaganju „Agreksu“ da koriste lokalne podsticaje koji se tiču zapošlјavanja novih radnika i podsticaj koji se tiče nabavke nove opreme. Siguran sam da ćemo u narednom periodu u ovoj oblasti imati i veći broj investitora“, kaže Milićević.

Svetlana Pavlović

 

blank