blank

21.3.2020. Komandant Kriznog štaba i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je danas na konferenciji za medije da na prostoru distrikta Brčko nema lica koja su zaražena korona virusom.

On je dodao da se 796 lica nalazi u samoizolaciji te da je od ukupno 14 testiranih lica, devet nalaza negativno dok se za pet lica čekaju rezultati.

Gradonačelnik je istakao da je Krizni štab rezimirao aktivnosti u vezi sa postavljanjem šatora koje su poslale Oružane snage BiH i istakao da su aktivirani dodatni smještajni kapaciteti u Tehničkoj školi u Brčkom.

“ Jako je važno da je bezbjedonosna situacija zadovoljavajuća na prostoru distrikta Brčko što znači da se naredbe koje smo izdali u prethodnom periodu uglavnom poštuju. Problem i dalje predstavljaju lica koja se ne pridržavaju mjera i tu postoji najveći rizik da zbog nesavjesnog postupanja od strane pojedinaca ugrozimo sve ono što radimo”, istakao je gradonačelnik. 

On je naglasio da su danas pokrenute hitne procedure nabavke dodatne opreme u smislu zaštitinih odjela, maski i rukavica po ponudi iz Nardone Republike Kine, koja bi najvjerovatnije trebala da bude dostupna u roku od tri dana.

“ Riječ je o nabavci 200 000 maski, 200 000 pari rukavica, 20 000 zaštitnih odjela i nećemo ništa prepustiti slučaju. Trenutno imamo dovoljne količine ove opreme, ali pripremamo se i za ozbiljnije stanje ukoliko do njega dođe”, rekao je Milić. 

On je naglasio da su sa Kriznog štaba upućene preporuke prema nadležnim institucijama BiH o zatvaranju granica.

“ Mi ne donosimo odluku o ovome ali smo nadležnim institucijama uputili takvu preporuku, kao i preporuku da se u cilju daljeg smanjenja društvene komunikacije i socijalnih kontakata obustavi međugradski javni prevoz”, dodao je Milić. 

Gradonačelnik je istakao da je danas donesena i naredba da se supružnici pripradnika Policije distrikta Brčko i zaposlenih u JZU “Zdravstveni centar Brčko koji imaju malu djecu, a koji rade u organima uprave i institucijama distrikta Brčko, oslobode od radnog angažmana i da se njihov status definiše kao plaćeno odsustvo.

blank

Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta BiH rekao je da je Krizni štab danas donio naredbu o zabrani javnog iznošenja i prenošenja lažnih informacija u vezi sa korona virusom.

“ Ovakvi postupci mogu kod stanovništva izazvati strah i paniku i to ćemo karakterisati kao krivično djelo, a ne kao prekršaj o javnom redu i miru”, dodao je Pisić. 

Na osnovu procjena Policije, Pisić je najavio prijedlog koji će biti dostavljen Kriznom štabu, a kojim će se zabraniti okupljanje i zajedničko kretanje na javnim mjestima, otvorenim i zatvorenim javnim površinama tri ili više lica. Izuzetno će biti dozvoljeno okupljanje i zajedničko kretanje, kako je naveo, tri ili više lica ukoliko je neophodno da ta lica obave službenu dužnost ili neku drugu radnju po važećim propisima ili se radi o članovima uže porodice, a članom uže porodice se smatraju lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu. 

Šef Policije je dodao da je na Kriznom štabu bilo riječi i o informacijama koje je Policija prikupila o nepridržavanju preporuka o držanju distance u trgovinskim radnjama i situaciji da radnici nemaju maske i zaštitinu opremu gdje je naloženo da Inspektorat izvrši kontrolu i prekršajno gonjenje. 

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li će distrikt Brčko pratitri mjere koje se donose u okruženju, a koje se tiču uvođenja policijskog časa i ograničenja kretanja za određene kategorije, Pisić je naveo da su mjere koje će biti predložene Kriznom štabu o zabrani kretanja u grupama sigurno svrsihodnije u ovom momentu.

“ Mi kao polcijska agencija u punom kapacitetu sarađujemo sa drugim policijskim agencijama i razmjenjujemo obavještajne podatke te sarađujemo sa građanima. Stanje kod nas je takvo da svaki građanin treba da se pridržava mjera i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Zdravstvenog kriznog štaba distrikta Brčko kao i naredbi Kriznog štaba Brčko distrikta. Ukoliko budemo procjenili da se te mjere ne poštuju, situacija u zdravstvu se bude usložnjavala ili bude ugrožena bezbjednost ili javni red i mir u gradu pristupićemo rigoroznijim mjerama”, dodao je Pisić. 

Gradonačelnik Milić je naglasio da se Krizni štab oslanja na informacije i nadležnosti koje imaju institucije distrikta Brčko, u ovom slučaju Policija. “ Bilo bi neozbiljno da preko njihovih procjena i preporuka idemo u neke mjere samo da bi pratili druge u okruženju. Uzimamo u obzir i ono što drugi rade ali sve naše odluke donosimo spram procjene stanja na terenu u distriktu Brčko”, dodo je Milić. 

Šef Policije je odgovarajući na pitanje da na adrese pojedinih brčanskih portala stižu primjedbe da se lica koja se u samoizolaciji slobodno kreću rekao da je Policiji poznato da komentare piše veliki dio lica iz Iraka, Austrije, Njemačke, Amerike i Australije.

“ Policija je putem Interpola uputila zahtjev i prema takvima koji negativno komentarišu sigurno ćemo preduzeti sve mjere i radnje u cilju njihovog sankcionisanja. Kod nas 95% lica poštuje ove mjere za razliku od drugih dijelova BiH gdje je to katastrofalnoProtiv onih koji krše ovu mjeru išli smo sa prekršajnim prijavama, a krenuli smo i sa krivičnim. Obezbjedili smo svoje kapacitete da u pritvoru možemo da držimo i oboljele od korona virusa”, dodao je Pisić i pozvao još jednom građane da sva kršenja mjera samoizolacije prijave na broj telefona 122. 

Edin Zaimović, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta govoreći o šatorskom naselju rekao je da da je juče stupljeno u kontakt sa Oružanim snagama BiH i u roku od 24 časa isto i postavljeno.

“Kapaciteti šatorskog naselja na stadionu “Jedinstvo” su oko 100 lica, namjenjeni su za smještaj lica koja budu prelazila granicu u narednom periodu na graničnom prelazu u Brčkom. Takođe smo obezbjedili karantinski smještaj u prostoru Tehničke škole koja se nalazi u neposrednoj blizini, sa otprilike od oko 100 smještajnih kapaciteta za sve za koje se utvrdi da imaju korona virus, ukoliko se za tim smještajem ukaže potreba od strane zdravstva. Pored ovih aktivnosti vršimo svakodnevnu dezinfekciju svih javnih prostora, institucija, objekata, zgrada, privrednih subjekata na području čitavog distrikta. Moram da istaknem dobru saradnju koju imamo sa Policijom, Inspektoratom, zdravstvenim sektorom i svim ostalima koji nam pomažu u preventivnim mjerama za suzbijanje korona virusa”, zaključio je Zaimović. 

Na temu pomoći privrednom sektoru zbog novonastale situacije gradonačelnik Milić je pohvalio odluke predstavnika političkih partija u Skupštini distrikta Brčko.

“ Želim da uputim pohvale zbog odluke da prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu neće biti amandmana kojim će se izdvajati sredstva za grantove. Na tome smo svi insistirali, a takođe, ona sredstva koja su se već našla u prijedlogu budžeta, zbog nemogućnosti bržeg djelovanja na pripremi budžeta koji bi trebalo da se nađe pred poslanicima u srijedu, biće donesena dopuna Zakona o izvršenju budžeta gdje će se zabrniti korištenje sredstava po tim stavkama. Mi ćemo najveći dio tih sredstava preusmjeriti u privredu. Odjeljenje za privredu u saradnji sa Pivrednom komorom, Udruženjem poslodavaca, Skupštinskom komisijom za ekonomsku djelatnost i Direkcijom za finansije razmatra niz mjera. U fazi razmatranja je nešto što se pominje u entitetima, a što ćemo i mi ovdje preduzimati, od zahtjeva prema bankama za odgađanje isplate kredita za određeni period za privredu i građane do eventualno isplate doprinosa za zaposlena lica čija je djelatnost pogođena naredbama zbog korona virusa. Ponašaćemo se odgovorno i ozbiljnoi nakon okončanja borbe sa zdravstvenog aspekta se posvetiti privredi na ozbiljan i konstruktivan način”, zaključio je Milić. 

Vlada Brčko distrikta BiH

blank