OBILЈEŽEN DAN BORACA U ŠAMCU

0
234
blank
blank

Predstavnici opštine Šamac i opštinske Boračke organizacije su, povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka, položili vijence na Centralni spomenik palim borcima na kojem su urezana imena 440 poginulih boraca Druge posavske brigade, od kojih su 362 sa šamačkog područja.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Šamac Radovan Zoranović istakao je da se u okviru obilјežavanja Dana boraca tradicionalno polažu vijenci na spomen-obilјežje poginulima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Druge posavske brigade.

“U sklopu obilјežavanja ovog jubileja i značajnog datuma u istoriji srpskog naroda Opštinska boračka organizacija oganizovala je i nekoliko manifestacija od kojih su najznačajnije turnir u šahu za seniore, juniore i najmlađe kategorije, te konkurs literarnih i likovnih radova u osnovnim i u Srednjoj školi”, naveo je Zoranović.

On je dodao da je opština Šamac zajedno sa Boračkom organizacijom obezbijedila pomoć od po 100 KM za 40 demobilisanih boraca opštine Šamac.

 

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević istakao je da je danas dan sjećanja za sve borce Druge posavske brigade i za sve borce Srpske koji su živote dali za Republiku Srpsku.

“Ovo je prilika da institucije Srpske i lokalne zajednice upute ne samo riječi podrške, nego i riječi u kojima ćemo se svi zajedno obavezati da položaj tih lјudi, čiji su članovi dali živote za Srpsku, poprave materijalni položaj”, rekao je Milićević.

On je dodao da će Klub istoričara “Posavina” večeras u Centru za kulturu održati istorijski čas i na taj način simbolično u ovim uslovima pandemije obilјežiti Dan borca Republike Srpske.

“Nastavlјamo saradnju sa Boračkom organizacijom. Zajedno smo izdvojili sredstva za 40 demobilisanih boraca koja će im biti podijelјena, a nisu u vrijeme božićnih praznika”, naveo je Milićević.

Povodom Dana boraca u Šamcu, a nakon polaganja vijenaca organizovan je turnir u šahu za seniore, pionire i juniore i podijelјene su zahvalnice i novčane nagrade za najbolјe literalne i likovne radove osnovcima, srednjoškolcima, kao i pobjednicima u šahovskom turniru.

Predsjednik Komisije za izbor i nagrade Milovan Dujković rekao je da je tema literarnih radova na konkursu bila „Čast je moja imovina“ za srednjoškolce, a za osnovce „Mene sve rane moga roda bole“, te da je na konkurs stiglo ukupno 160 radova od čega 53 prozna i 107 likovnih radova.

„Imali smo aktivnosti po svim osnovnim i Srednjoj školi, a svrha naše aktivnosti jeste da animiramo i aktiviramo najmlađu generaciju da sa nama zajedno učestvuje u obilјežavanju Dana borca kao jednog značajnog segmenta iz naše istorije. Zadovlјni smo što učestvujemo u ukupnom poslu u kome rade mnogi društveni faktori“, kaže Dujković.

blank

Za literalne i likovne radove podijelјene su zahvalnice i novčane nagrade, za prvo mjesto 100 KM, drugo 50 KM i treće 30 KM.

U konkurenciji srednjih škola prvo mjesto pripalo je Vesni Mišikić, drugo Marku Stojičiću  i treće mjesto Vladimiru Đorđiću.U konkurenciji osnovaca prvonagrađena je Danijela Ostojić iz Gornje Slatine, drugo mjesto Ružica Babić iz Obudovca i treće mjesto Jovana Jović iz Obudovca.

Prvonagrađeni za likovni rad je Ilijana Ješić iz Crkvine, Sanja Božić iz Crkvine, a  treće mjesto su podijelili Svjetlana Stanišić iz Gornje Slatine i Anastasija Mihajlović iz Šamca.

Kada su u pitanju šahisti mlađe kategorije prvo mjesto pripalo je Stevanović Mateju iz Obudovca (30 KM), drugo Bojanu Vukoviću iz Tišine (20 KM) i treće Pupčević Luki iz Tursinovca (10 KM), u konkurenciji juniora prvo mjesto pripalo Dušanu Joksimoviću iz Obudovca (50 KM), drugo Iliji Ristiću iz Obudovca (30 KM) i treće Dragici Simić iz Obudovca (20 KM) dok je u konkurenciji seniora prvo mjesto pripalo Pisarević Goranu (100 KM), drugo Stojanu Blagojeviću (50 KM) i treće mjesto Želјki Josipoviću (30 KM).

blank
Učenica drugog razreda Srednje škole Vesna Mišikić dobila je prvu nagradu za literalni rad u kategoriji srednjoškolaca, kaže da je srećna što je konkurs ipak u ovim uslovima organizovan.

„Važno je da se nastavi ova tradicija i da mi pamtimo borce koji su dali živote za RS i sve nas koji živimo u RS“, kaže Miškićeva.

Demobilisani  borac i dugogodišnji učesnik turnira Pisarević Goran dobio je prvu nagradu u kategoriji seniora, kaže da učestvuje svake godine i osvaja nagrade, a sada je takođe bio jedan od favorita i opravdao očekivanja.

„Ovo je dobra tradicija da se podsjetimo na dane prije i družimo se“, kaže Pisarević.

Svetlana Pavlović

 

blank