blank

Dan Miloševačke čete, obilježen je 16. aprila 2021. godine, parastosom i polaganjem cvijeća ispred spomenika poginulim borcima u Miloševcu.

blank

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici Opštinske uprave i Boračke organizacije.

Miloševačka četa formirana je 1992. godine kao pješadijska četa sa oko 400 boraca. Borbene zadatke njeni pripadnici su na početku izvršavali samostalno, a kasnije u sastavu 1. Posavske lake pješadijske brigade. Jedinica je najduže bila angažovana u odbrani Trebave, ali i u odbrani Ozrena, Doboja i Glamoča. Četa je izgubila devet boraca, a ranjena su 23.

blank

„Status dmobilisanih boraca je trenutno veoma loš i nešto se mora mijenjti. Danas smo se prisjetili poginulih saboraca, dana kada smo se borili za svoja ognjišta, ali učestvovali i na drugim ratištima“, izjavio je Dragan Ilić, predsjednik Mjesne boračke organizacije Miloševac.

blank

„Ova četa je u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu dala veliki doprinos. Danas je trenutak da se prisjetimo svih koji dadoše svoj doprinos u stvaranju Republike Srpske. Opštinska uprava će u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju porodicama poginulih boraca i  demobilisanim borcima. Prethodnih dana, Ministarstvo rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske raspisalo je javni poziv za novčanu pomoć socijalno ugroženim demobilisanim borcima“, istakao je zamjenik načelnika opštine Mladen Milotić.

Izvor: Opština Modriča

 

blank