blank

 Dan Vojske Republike Srpske 12. maj i Dan 27. Motorizovane brigade i Osinjske lakše pješadijske brigade 13. maj obilježeni su danas u Derventi služenjem parastosa i polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen-obilježja poginulim boracima Vojske Srpske.

blank

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić istakao je da su Vojska Republike Srpske i derventske brigade nastale u istorijskim okolnostima koje su bile nametnute srpskom narodu.

“Odgovorili smo izazovu i spasili srpski narod i teritoriju i istovremeno dali ključni doprinos opstanku Republike Srpske. Ti visoki ciljevi su vrlo skupi i plaćeni su sa 23.731 životom. Među poginulim borcima njih 608 su iz Dervente ili imaju vezu sa ovim gradom”, rekao je Vujičić novinarima.

On je istakao da su Dervenčani ponosni na uloge koje su Vojska Republike Srpske i dvije brigade iz Dervente imale tokom odbrambeno-otadžbinskog rata i da je njihov značaj veliki.

“27. brigada je učestvovala u borbama na svim ratištima na području Republike Srpske i davala ključni doprinos u odbrani srpskog naroda gdje god je opstanak bio ugrožen. Jedna od najvažnijih operacija u kojima je učestvovala je probijanje koridora, ali i oslobađanja Dervente, Broda, na teslićkom ratištu, Srednjoj Bosni, Vlasenici, u borbama za zapadno-krajiške opštine”, pdosjetio je Vujičić.

blank

Prema njegovim riječima, 27. brigada je imala 438 poginulih boraca, 73 borca su stradala u drugim okolnostima i 13 je nestalo još uvijek nisu pronađeni.

“Osinjska srpska brigada nastala je kao izraz potrebe naroda sa južnog dijela opštine da se zaštiti i odbrani od opasnosti koja je u proljeće 1992. godine bila izvjesno realna. Učestvovala je u operacijama za oslobađanje Dervente, Broda, i još nekim ratištima, ali je u proljeće 1994. godine rasformirana i ljudstvo je integrisano u 27. Brigadu. Brigada je imala 104 poginula i više stotina ranjenih”, rekao je Vujičić.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić istakao je da se ovogodišnje obilježavanje održava skromno, u okolnostima epidemije virusa korona, ali da se to čini sa puno srca, duše i ljubavi na uspomenu na sve drage ljude kojih danas nema.

“Hvala veliko i vječna slava. Neki možda ne bi ni znali za šta su život dali jer se krenulo 13. maja, a na jučerašnji dan je formirana Vojska Republike Srpske. Odbranjeno je, napravljeno je, i na nama je nekima da ispoštujemo tu ideju očuvanja Republike Srpske – da gradimo zdušno i pošteno, koliko je u ova vremena moguće”, rekao je Simić.

blank

Simić je naglasio da se ponosi Derventom koja danas stoji u Republici Srpskoj na jednom solidnom i visokom mjestu.

“Vječita zahvalnost dragim ljudima i njihovim porodicama kojima oni zasigurno najviše nedostaju. Dobro je da se njeguje obilježavanje, volio bih da je danas po običaju daleko veći broj ljudi, međutim, ova ograničenja to sprečavaju, ali možemo i kod kuće uraditi – sjetiti se”, rekao je Simić.

Vijence ispred spomen-obilježja položili su načelnik opštine Derventa Milorad Simić, delegacija opštinske Boračke organizacije i Policijske stanice Derventa.

Vijence su položile i delegacija Udruženja građana “Veterani Republike Srpske”, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Derventa, te delegacije Boračkih organizacija iz Prnjavora i Broda. 

 

blank