blank

Na Dugoj Njivi 27. juna 2021. godine  obilježena je dvadeset deveta godišnjica Proboja Koridora. Događaju su prisustvovali visoki zvaničnici Republike Srpske:  predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske  Milomir Savčić, načelnik opštine Modriča Jovica Radulović sa saradnicima, načelnici susjednih gradova i opština,  predstavnici Opštinske boračke organizacije iz Modriče i iz drugih opština Republike Srpske.

blank

U manastiru Svetog proroka Ilije sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su arhijerejsku liturgiju, a potom održali parastos ispred Spomenika poginulim borcima u Odbrambeno – otadžbinskom ratu.

Na Spomenik poginulim borcima cvijeće su u ime institucija Republike Srpske položili:  predsjednica Republike Srpske , predsjednik Vlade Republike Srpske, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske. Potom su po jednu ružu položili poslanici Narodne Skupštine RS, srpski predstavnici  u institucijama BiH,  zamjenik ruskog ambasadora u BiH, predstavnici gradova Doboj, Bijeljina, Banja Luka, Prijedor, načelnici opština Modriča, Šamac, Vukosavlje, Pelagićevo i Srbac; delegacije Trećeg pješadijskog RS puka, predstavnici Boračke organizacije RS, organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS,  Udruženja žena žrtava rata RS, SUBNOR-a, Saveza logoraša RS, Saveza ratnih vojnih invalida RS, Udruženja veterana RS; MUP-a, učesnici marša „12 kilometara za 12 banjalučkih beba“ iz Osječana i ostale nevladine organizacije i udruženja proistekla iz Odbrambeno – otadžbinskog rata Republike Srpske.

blank

Načelnik Radulović u svom obraćanju je istakao značaj bitke Proboja Koridora, iskazao poštovanje prema učesnicima operacije, te rekao:

„Naša obaveza u budućnosti je da našu, slobodnu Republiku Srpsku čuvamo i ekonomski jačamo, te da je u narednom periodu učinimo što snažnijom i jačom, kako bi spriječili odlazak ljudi sa ovih prostora, da se u njoj narod rađa“, istakao je načelnik Radulović.

„Duga Njiva je mjesto odakle se krenulo u stvaranje Republike Srpske. Neprijatelj je imao namjeru da presiječe Republiku Srpsku na dva dijela, te da ugasi život srpskog naroda. Proboj koridora je veličanstvena pobjeda srpskog naroda, koja je skupo plaćena. Preko 800 boraca je izgubilo život u toj bitci.  Zbog odnosa međunarodne zajednice prema našem narodu, koji traje i dan danas, koštao je života 12 beba banjalučkog porodilišta. To je dalo dodatnu snagu srpskim borcima, koji su krenuli u svijetlu bitku i izvojevali je“, istakao je premijer Višković.

blank

„Ovdje smo da iskažemo poštovanje prema svima koji dadoše živote i dijelove svojih tijela za slobodu u kojoj mi danas uživamo, ali i svima koji su učestvovali u velikom poduhvatu kakav je operacija „Proboj koridora“. S punim pravom nosi naziv „Koridor života“, jer je značio život za Republiku Srpsku“, rekla je predsjednica Željka Cvijanović.

O značaju oprecije Proboj Koridora govorio je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Izvor: Opština Modriča

 

blank