blank

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca ispred spomenika na raskrsnici puteva Gornja Lupljanica – Velika Sočanica – Dažnica /Tomasovo brdo/, danas je obilježeno 28 godina od pogibije osam srpskih zarobljenika iz Dervente koji su izgubili život dok su kopali rovove za potrebe hrvatskih snaga.

blank
Na kopanju rovova poginuli su zarobljenici Nenad Panzalović, Željko i Rade Bokur, Vujadin LJubojević, Savo Pavlović, Dragan Grbić, Miro Jovičić i Milorad Gunjević.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika opštine Derventa Drago Knežević ističe da bivšu zarobljenici žive u nadi da će se nešto promijeniti i da će odgovorni za zločine konačno odgovarati kod nadležnih institucija.

“Činjenica je da je situacija za Srbe što se tiče Suda i Tužilaštva BiH jako loša. Imate Damira Lipovca koji je dva čovjeka ubio i osuđen je na sedam godina zatvora, a da je kojim slučajem Srbin počinio, bio bi osuđen na 40 godina. Nadamo se da iza svih naših nezadovoljstava dođe konačno dan da počne kažnjavanje zločinaca po komandnoj odgovornosti i da izvršioci budu kažnjeni”, rekao je Knežević novinarima.

blank

Knežević ističe da su logoraši nekoliko puta slali dopise Tužilaštvu u Doboj i pitali šta se čeka sa osumnjičenima za zločine, što se ne procesuiraju, ali da nisu dobili odgovor.

On je podsjetio da je 15 logoraša na današnji dan odvedeno da kopaju rovove na Tomasovom brdu, gdje je osam poginulo, a sedam teško ranjeno.

“Oni su dovedeni na prvu borbenu liniju da kopaju rovove iz logora koji su bili ranije formirani na području derventske opštine, gdje su stravično mučeni i nad njima su se iživljavali na razne načine”, rekao je Knežević.

blank

Parastos je služen i za dvojicu ubijenih zarobljenika u bivšem Domu JNA u Derventi Blagoja Đuraša i Čedu Ćudića, te položeni vijenci i prislužene svijeće kod spomen-ploče koja se nalazi na sadašnjem Centru za kulturu.

Slaviša Đuraš sin ubijenog Blagoja Đuraša ističe da je današnji dan težak zbog uspomena na događaje od prije 28 godina, ali i zbog činjenice da sudski epilog nije doživio završnicu.

“Imamo situaciju da niko od komandanata za logor u Domu JNA nije odgovarao, poput Željka Pudića komandanta vojne policije, zatim Zlatka Majića komandanta 103. brigade HVO-a i to je veliki problem. Samo izvođenjem odgovornih pred lice pravde možemo iznjedriti generacije koje će shvatiti da se takvi zločini ne mogu činiti”, kaže Đuraš.

On je naglasio da predmeti u Tužilaštvu i Sudu BiH stoje već godinu dana i da nema naznaka da će u skorije vrijeme početi suđenja.

“U Tužilaštvu BiH posljednji je bio predmet Azre Bašić. Poslije su obećali da će ići dalje, ali nema ništa. U Doboju duže vrijeme već ne ide ništa, zadnji predmet je bio slučaj Čavalić”, dodao je Đuraš.

blank

Vijenac ispred spomen-ploče na Centru za kulturu položili su načelnik opštine Derventa Milorad Simić, delegacija Udruženja ratnih zarobljenika, Opštinske Boračke organizacije i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i civila, te delegacije političkih partija.

Organizator obilježavanja je bilo Udruženje zarobljenika opštine Derventa.  

Posavske novosti 

blank