blank

U Spomen-kompleksu Čardak u opštini Derventa danas je obilježeno 29 godina od stradanja 37 Srba iz ovog naselja, koje su na Mali Vaskrs ubili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i paravojnih hrvatsko-muslimanskih formacija.

blank
Tim povodom u Crkvi Svetog apostola Tome, koja je sastavni dio Spomen-kompleksa, služena je liturgija, a potom i parastos, nakon čega su položeni vijenci i prislužene svijeće za stradale.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika Drago Knežević kaže da svi treba da se ujedine i tragaju za zločincima koji su počinili zločin nad nedužnim Srbima.

“Okupili smo se ovdje gdje je bila masovna grobnica. Čitave porodice iz Čardaka su pobijene, Lazarević, Živković, Zorić, Ćudić. Moramo da svjedočimo da ti koji su počinili zločine odgovaraju, da dobiju kaznu koju zaslužuju”, rekao je Knežević novinarima.

On je dodao da na red dolazi i slučaj “Tomasovo brdo”, gdje je osam ratnih zarobljenika koji su kopali rovove ubijeno, a sedam je teško izranjavano.

“Pripremamo logoraše da idu da svjedoče. Moramo istrajati da se nađu pred licem pravde svi zločinci. Ovo što je do sada osuđeno je minimalno za sve ono što se događalo u Derventi i s obzirom na to koliko je bilo logora i zločina”, dodao je Knežević.

blank

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je da se “mora malo više praštati, a malo manje zaboravljati”.

“LJudi koji su stradali u Čardaku su mislili da treba samo da čuvaju svoje kuće. Oni nikoga nisu dirali”, rekao je Simić i dodao da počinioci zločina nisu adekvatno kažnjeni.

blank

Slaviša Đuraš, sin ubijenog Blagoja, kaže da je porodicama žrtava teško, jer 30 godina od stradanja njihovih najmilijih suđenja počiniocima zločina još završena.

“Doći ćemo u situaciju da će većina svjedoka pomrijeti i neće imati ko da svjedoči. Problem je što su zakazali tužilaštva, ali i udruženja logoraša”, naveo je Đuraš.

blank

blankblank

Vijence su u Spomen-kompleksu Čardak položile porodice ubijenih Srba, delegacija grada Dervente, Udruženja ratnih zarobljenika, Boračke organizacije, Udruženje veterana i Organizacije porodica zarobljenih i nestalih, Udruženja ratnih vojnih invalida “1991- 1995”, Policijske stanice Derventa i političkih partija. 

Posavske novosti 

 

blank