blank

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske od sutra do nedjelje, 16. avgusta, sprovodiće pojačanu kontrolu saobraćaja.

Pojačana kontrola vozila biće sprovođena sa različitim akcentima – odnos vozač-pješak, nepropisno kretanje biciklista, kontrola vozača traktora, radnih mašina, motociklista i mopeda, te kontrola učesnika u saobraćaju na prisustvo alkohola, droge i psihoaktivnih lijekova u organizmu, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Učesnici u saobraćaju biće kontrolisani u različitim dijelovima dana jer se analizama podataka došlo do zaključka da se frekvencija pojedinih učesnika u saobraćaju i činjenje prekršaja učestalije događa u određenom periodu dana, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a dodaju da će kontrola biti vršena u gradskim zonama, na regionalnim, lokalnim i nekategorisanim putevima, te da će u sprovođenju kontrole biti angažovani i službeni motocikli.

S obzirom na činjenicu da su ljetni mjeseci vrijeme povećane frekvencije vozila na putevima i većeg rizika po učesnike u saobraćaju, MUP sprovodi i u avgustu kampanju “Vozi oprezno- putuj bezbjedno” s ciljem preventivnog djelovanja na nastanak saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa težim posljedicama.

U Republici Srpskoj se u avgustu 2019. godine dogodilo 237 saobraćajnih nesreća u kojima je 20 lica poginulo, a 53 lica je teško povrijeđeno.

U prva dva dana avgusta ove godine evidentirane su 33 saobraćajna udesa u kojima su četiri lica poginula, a 12 je teško povrijeđeno.

Iz MUP-a apeluju da se učesnici u saobraćaju odgovorno ponašaju i poštuju saobraćajne propise.

 

blank