blank

Pčelari moraju djelovati proaktivno i ići u susret vremenskim prilikama koje su i ove godine pokazale da veoma loše utiču na pčelarstvo, izjavio je predsjednik udruženja „Maslačak“ iz Šamca Aco Malić.

Malić je na regionalnom sastanku o temi „Pčelarenje u skladu sa vremenskim prilikama“ u Šamcu, koji je okupio pčelare iz Orašja, Šamca, Pelagićeva, Donjeg Žabara, Gradačca i Brčkog, istakao da su pčelari primorani da razmjenjuju iskustva.

„Pčelari moraju djelovati proaktivno, ići u susret prilikama i znati kako se vremenske prilike dešavaju i utiču na ukupno pčelarstvo i razvoj pčelarstva“, rekao je Malić.

blank

On je ocijenio da je ova godina bila vrlo nepovolјna za pčelare zbog vremenskih neprilika.

“U medobranju praktično nismo imali nektar. Bili smo primorani prehranjivati pčele u vrijeme kada je trebalo da se nektar prikupi. Pčelari su prikupili minimalne količine meda, 10 procenata od uobičajenih srednjih godišnjih prinosa“, rekao je Malić.

Predavač iz Vinkovaca Stanko Čulјak, predsjednik Pčelarskog saveza vukovarsko-sremske županije, istakao je da pčele moraju produžiti svoju vrstu, a to se ne dešava, te nastupa degradacija pčelinje zajednice, slabi vitalnost i razvijaju bolesti koje oslablјuju pčelinje zajednice.

“Samim prilagođavanjem trenutnim prilikama na terenu mogu se dobiti dva efekta koja su nam važna, a to je da pčelinje zajednice ostanu snažne i jake i da ne obole, a drugi efekt je da pčelari uspiju izvrcati neke količine meda“, rekao je Čulјak i dodao da veći broj košnica omogućava finansijski efekat.

Svetlana Pavlović

blank