blank

Prva vanredna sjednica Skupštine Opštine Šamac održana je  u hotelu „Plaža“ uz sve mjere mjere i preporuke republičkog Štaba za vanredne situacije vezano za dezinfekciju prostora, mjere socijalne distance i drugo.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević je  rekao da su na osnovnu saglasnosti republičkog Štaba  i Ministarstva uprave i lokalne samouprave danas održali Skupštinu, te raspravlјali o pet tačaka dnevnog reda.

blank

Milićević  dodaje da su  imali tri tačke koje se direktno tiču pomoći privrednicima u otežanim uslovima poslovanja nastalim zbog pandemije korona virusa s jede strane strane, a s druge strane  imali su dvije tačke koje imaju za cilј punjenje Budžeta, a odnose se na  odluku o načinu i uslovima javne prodaje nepokretnosti u svojini Opštine i odluku o prodaji neposrednom pogodbom gradskog građevinskog emlјišta u svojini Opštine Šamac.

” Unazad mjesec i više dana imamo  40 odsto manji priliv sredstava“, kaže Milićević.

On dodaje da je Skupština danas sa aspekta ublažavanja posledica od virusa korona po privrednike na području opštine Šamac  donijela Odluku o oslobađanju  obaveza plaćanja opštinske komunalne takse za zauzimanje javne površine, te Odluku  o oslobađanju plaćanja zakupnine za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Opštine Šamac.

„Odbornici Skupštine danas su donijeli zaklјučak  u vezi sa subvencijom za održavanje postojećeg broja zaposlenih u privrednim subjektima kao mjeru za ublažavanje negativnih poslјedica izazvanih novim korona virusom. Mi  ćemo narednih dana donijeti Pravilnik kojim ćemo definisati da svaki privredni subjekat uz podnošenje prijave Poreskoj  upravi sa brojem radnika koje su imali u mjesecu  martu  podnese i  zahtjeve po radniku  kako bi na svoj račun dobili određena novčana sredstva“kaže Milićević.

blank

On kaže da su ukupna sredstva koja su predviđena za ove potrebe  70.000 KM, te ako se tome pridoda  onaj dio sredstava koji će biti usmjerena sa aspekta ovih taksi tako da će  ukupan set mjera iznositi 80.000 KM.

„Ovo je  ovo je prvi set mjera. Zavisno od razvoja dalјe situacije  u RS  i na ovom području mi ćemo donositi i naredne mjere, a sve u cilјu ublažavanja loših ekonmskih posledica na privrednike na ovom području“, naglašava Milićević.

Predsjednik Skupštine opštine Nikolina Škrbić istakla je da su od  republičkog Štaba za vanredne situacije  27. aprila dobili odobrenje za održavanje prve vanredne sjednice Skupštine, te da je na dnevnom redu Kolegjum Skupštine prije toga predložio tačke koje se tiču odluka koje su iz nadležnosti Skupštine opštine Šamac, a tiču se ublažavanja negativnih posledica izazvanih virusom korona i mjerama koje su morale biti preduzete radi zaštite zdravlјa stanovništva.

„Kolegijum je odlučio da na danšnjoj sjednici ne mogu prisustvovati tri odbornika koja su starija od 65 godina kako bi se ispoštovala Odluka republičkog Štaba  o zabrani kretanja za ta lica radi zaštite njihovog zdravlјe. Ispoštovane su sve  mjere od  socijalne distance minimalno 2 metra između odbornika preko  do  dezinfekcije prostora pa do dezinfekcije lica koja ulaze u salu. Svi odbornici su imali maske i rukavice  i sve što je bilo potrebno da se ova sjednica održi  u što kraćem roku sa što manje učesnika u radu“, kaže Škrbićeva.

Ona je dodala da je Kolegijum odlučio da samo načelnici Odjelјenja iz Kabineta načelnika koji su neophodni za održavanje sjednice mogu prisustvovati, a predstavnici medija mogli su uzeti samo kadrove, a nakon sjednice uzete su izjave.

„Zadovolјna sam  konstruktivnošću odbornika. Svi odbornici su podržali sve tačke dnevnog reda uz  minimalno vrijeme koje smo morali provesti u sali“, naglasila je Škrbićeva.

Svetlana Pavlović

 

blank