blank

U Gradišci je održana Vidovdanska svečana akademija, na kojoj su proglašeni najbolji na međunarodnim pjesničkim konkursima “Suze Kozare” i “Zlatno Pero”, na koje je pristiglo oko 100 prijava iz 10 država.

blank
Свечана академија

Svečanu akademiju organizovali su Udruženje evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti iz LJubljane i Narodna biblioteka Gradiška, uz podršku Udruženja srpskih književnika i Saveza srpske dijaspore iz Slovenije.

Predsjednik žirija mr Rajka Golić obrazložila je odluku žirija o dodjeli nagrada pjesnika, među kojima se izdvojilo mnoštvo pjesnika koji svojim stvaralaštvom šalju jake poruke na zadane teme konkursa. 

Prvu nagradu na konkursu “Suze Kozare” osvojio je Milorad Šarović iz Beograda, guslar i pjesnik rodom iz Gacka, za pjesmu “Genocid u Jasenovcu”.

Šarović je rekao da je ponosan što je žiri kao najbolju ocijenio njegovu epsku pjesmu pisanu u desetercu, navodeći da se poezijom bavi više od 30 godina, da je napisao više od hiljadu pjesama i objavio četiri knjige.

blank
Саша Гајић, обраћање

Drugu nagradu osvojila je Vesna Marković iz Dervente, a treću Miloje Veljović iz Beograda.

blank
Весна Марковић, признање и награда

Prva nagrada na konkursu “Zlatno pero” pripala je Dijani Ilijev iz Gradiške, druga Tamari Slavić iz Zrenjanina, a treća Nenadu Simiću iz Dervente.

blank
Ненад Симић, признање и награда

Predsjednik Udruženja evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti iz LJubljane Saša Gajić podsjetio je da konkurs “Suze Kozare”, čija je tematika stradanje srpskog naroda, već šest godina organizuju u saradnji sa Narodnom bibliotekom Gradiška.

Gajić je dodao je da u oba konkursa svake godine učestvuje sve više vrhunskih srpskih pjesnika.

blank
Учесници и награђени са организаторима

Direktor Narodne biblioteke Snježana Miljković ocijenila je da je pjesnički konkurs “Suze Kozare” veoma značajan za razvoj kulture na ovim prostorima i njegovanje sjećanja na srpske žrtve u Potkozarju i Jasenovcu.

blank
Пјевачка група, наступ
blank
Стефан Љубојевић, наступ и признање

Specijalnim zahvalnicama odlikovani su predstavnici Srpskog književnog kluba „Vihor“ iz Dervente Milorad Mišo Đurđević, Vesna Marković,  Nenad Simić i Olivera Balešević, koji su učestvovali i u svečanom dijelu programa. 

blank
Оливера Балешевић, наступ и захвалница
blank
Милорад Мишо Ђурђевић, наступ и захвалница

U programu su još nastupili i  mladi pjevač i muzičar Stefan Ljubojević iz Gradiške, Pjevačka grupa “Jelenče i snaše” iz Okučana, guslar i književnik Milorad Šarović iz Beograda, književnik Pajo Brkić iz Pelagićeva, pjesnikinja Slobodanka Boba Đukanović iz Banja Luke, i mnogi drugi. 

PN

 

blank