blank

Samostalna izložba fotografija “Derventa na kanvasu” autora Ivana Živkovića otvorena je večeras u Galeriji derventskog Centra za kulturu.

blank
Riječ je o 21 štampanoj fotografiji koja se posebnom tehnikom prenosi na kanvas, odnosno umjetničko platno.

“Sve fotografije su nastale na području opštine Derventa, a najveći broj sa rijeke Ukrine koja protiče kroz opšinu”, rekao je Živković.

On je naveo da je fotografije zabilježio u proteklih deset godina, odlazeći na Ukrinu u različitim dijelovima dana, tokom različitih godišnjih doba, gdje je bilježio određene efekte.

“Prilog od prodaje dvije fotografije doniraću Narodnoj biblioteci `Branko Radičević`”, dodao je Živković.

blank

Izložbu je svečano otvorio načelnik opštine Derventa Milorad Simić, koji je u izjavi novinarima rekao da je ovo Živkovićeva druga izložba, koju je podržala lokalna zajednica, da je riječ o umjetniku koji je poznat i u Austriji i NJemačkoj.

“Živković je dijete našeg vremena, dijete mojih prijatelja, dobro poznat, ili solidno poznat.  Radi jednu tehniku, bilježi u fotografiji Derventu u razno vrijeme.  On je dio naše priče uveliko, ovo je njegova druga izložba koju  podržali. Nismo željeli da večeras  bude zgusnito, ali u svakom slučaju jedan vjetar u leđa od nas nekih koji cijenimo ovo, a ima nas dobar dio u Derventi sigurno. Ivan je  poznat u Austriji i Njemačkoj gdje odlazi na poziv da bilježi momente“, u izjavi novinarima rekao  je Simić.

On je naveo da je, s obzirom na vrijeme ograničenog druženja, broj posjetilaca večerašnjoj izložbi dobar i da predstavlja vjetar u leđa mladom umjetniku.

blank

blank

Živković je rođen u Derventi 1984. godine, a od 2000. bavi se fotografijom. Ovo je njegova druga samostalna izložba, a imao je niz zajedničkih izložbi humanitarnog karaktera.

Pobjednik je drugog Memorijalnog foto-konkursa “Goran Terzić”, a njegova fotografija “Djed i unuk” odabrana je kao najbolja među 663 rada.

Posjetioci će moći da pogledaju ovu izložbu svakim radnim danom od 7.00 do 15.00 časova, do 24. jula u Galeriji Centra za kulturu Derventa. 

Posavske novosti

blank