blank

Pandemija virusa korona uticala je na smanjenje broja članova i obustavila je većinu planiranih aktivnosti Sportskog ribolovnog društva /SRD/ “Ukrina” iz Dervente, a rad je bio zasnovan na poštovanju svih uvedenih mjera na sprečavanju širenja virusa, zaključeno je na danas održanoj Skupštini ovog društva.

Predsjednik Upravnog odbora Nikola Strinić rekao je da je Društvo u protekloj godini imalo 333 člana, i to najviše starijih lica, koja imaju više od 65 godina.

blank

“Svaka godina je sve teža, starosna polulacija među ribolovcima je pretežno preko 65 godina, pa samim tim i mortalitet se povećava. Do 14 godina imali smo šest članova, od 18 do 65 godina 143, straijih od 65 godina 139 članova. Imamo i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, kojih je 37”, rekao je Strinić.

On je istakao da je u vrijeme uvođenja policijskog časa i drugih zabrana bio onemogućen dolazak ribolovaca po dozvolu ili učlanjenje, ali i za boravak na rijeci Ukrini ili Savi.

U izvještaju o radu Društva navedeno je nazadovoljstvo radom pojedinih sekcija, sa pojavom nezakonite eksplatacije šljunka iz korita rijeke Ukrine, kao i ograđivanjem zemljišta do same obale, čime je spriječeno kretanje ribolovaca i ribočuvara.

Prisutna je i pojava od strane ribolovaca da prilikom odlaska sa rijeke ostavljaju smeće iako su postavljene i table upozorenja da to ne čine.

“Zaključak Upravnog odbora je da se ne izlazi na vodu bez dozvole. Od početka januara 2021. godine se uzdaju dozvole koje važe jednu kalendarsku godinu, a ribočuvaru je naloženo da svako lice bez dozvole koje peca udalji sa vode. Na taj način stitimo registrovane ribolovce. Od početka godine kao pomoć pri suzbijanju ribokradica uključili smo dva ribočuvara volontera”, navedeno je u izvještaju. 

blank

Na Skupštini je rečeno da je pojava virusa korona spriječila Društvo da realizuje plan i program Takmičarske komisije i Кalendar takmičenja, i da je održana samo tradicionalna „Somijada“ u julu mjesecu na rijecu Savi.

Tročlana ekipa Društva je učestvovala na “Štukijadi” na poziv SRD „Ukrinski Cvijet“ Prnjavor  i na lovu ribe udicom na plovak na jezeru u Trnu  na poziv SRS RS.

Prema planu aktivnosti Društvo će ove godine organizovati akciju čišćenja i održavanja obale, korita i prilaznih puteva rijeke Ukrine i Save.

blank

U ime Saveza sportskih ribolovaca Republike Srpske Skupštini je prisustvovao Zdravko Ostojić koji je istakao da je rad SRD“Ukrina“ Derventa dobar, te pohvalio rad rukovodstva, ribočuvara i svih drugih koji doprinose zaštiti i očuvanju prirodnih ljepota rijeke Ukrine i Save.

“Možete očekivati i veću podršku Saveza nego što je bila do sada. Primjetio sam iz izvještaja da ste ispoštovali i platili sve obaveze koje imate. Kada je u pitanju angažovanje volontera ribočuvara on mora da položi ispit i dobije značku, rekao je Ostojić.

Dodijeljeno je više zahvalnica za doprinos razvoju sportskog ribolova i aktivnosti Društva u protekloj godini. 

Nenad Simić/Posavske novosti

 

blank