blank

U Srpskoj Tišini kod Šamca je služen parastos za 128 srpskih mještana stradalih u Drugom svjetskom ratu, od kojih su ustaše 1. decembra 1944. godine svirepo ubile njih 56 među kojima i desetoro djece.

blank
Parastos je služen i za 10 poginulih boraca i tri civila koji su stradali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je Srpska Tišina u svim dosadašnjim ratovima platila možda i najveću cijenu slobode.

“Odajemo poštu svim nevino stradalim žrtvama i istovremeno se sjećamo otadžbinskog rata i lјudi koji su živote dali da se takav zločin ne ponovi nigdje”, rekao je Milićević.

On je naveo da je “budućnost suživota jedino u šta nove generacije treba da polažu nadu i jedino oko čega moraju svi da se okupe”.

blank

 

Predsjednik mjesne boračke organizacije Srpska Tišina Mihajlo Đurđević ističe da nikada ne smiju da budu zaboravlјene srpske žrtve stradale u Drugom svjetskom i u otadžbinskom ratu.

Osamdesetšestogodišnji Gojko Tutnjević je 1. decembra 1944. godine izgubio oca, četiri strica, dva ujaka, veliki broj rodbine i komšija, a tada je imao samo sedam godina.

“Došle su ustaše u Tišinu i pokupile Srbe, mirne lјude koji nisu imali nijednu pušku, niti su pružali otpor. Nјih su prevarili i pozvali da dođu na sastanak u neki štab i onda ih kamionom odvezli na kej na Savu, prevezli preko Save u Slavonski Šamac i svirepo ubili”, prisjetio se Tutnjević.

Zaupokojene liturgije su služene i u crkvi Svetog Velikomučenika u Šamcu, te u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Tišini.

Svetlana Pavlović

blank