blank

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je derventsko preduzeće “Mreža netvork” značajno za Republiku Srpsku jer zapošljava više od 250 radnika i bavi se proizvodnjom računara i računarske opreme.

“Danas sam bio u posjeti preduzeću `Metalac MBM` koje je izgrađeno sa domaćim kapitalom, a kompanija `Mreža netvork` sa inostranim, odnosno austrijskim kapitalom. Cilj nam je da razgovaramo da vidimo koji su uslovi na tržištu, postoje li problemi u procesu proizvodnje”, rekao je Petričević novinarima.

blank

Prema njegovim riječima, kompanija je aplicirala na javni poziv za podršku u nabavci novih tehnologija sa željom da nabave novu opremu.

Menadžer i zamjenik generalnog direktora kompanije “Mreža netvork” Zoran Tošić kaže da je preduzeće osnovano 2005. godine i da su cijeli period imali investicije u nove tehnologije da bi bili konkurentni ostalim preduzećima.

“Mi radimo za najveće firme Evrope, auto-industriju, njemački telekom, kablove za tešku industriju i trkaća vozila. Primorani smo da naše kapacitete i cijeli proizvodni program modernizujemo. Do sada smo uložili u digitalnu transformaciju više od 180.000 KM. Povezani smo sa svim našim kupcima i dobavljačima, a sve nabavke i repromaterijali idu automatski”, rekao je Tošić.

blank

On je dodao da su na dobrom putu razvoja i da predstoje nova ulaganja u proces proizvodnje.

“Prošle godine dobili smo prvu nagradu u Republici Srpskoj i očekujemo dodatna ulaganja kako bi osavremenili proizvodnju. Takođe, želimo da obučimo radnike za proizvodnju, da dobiju direktno školovanje u Austriji nakon čega bi izvršavali zadatke na najbolji način”, rekao je Tošić.

Prema njegovim riječima, značajno je što Vlada Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva pomažu privrednike u Srpskoj i da su novčana sredstva uduplana ove godine u odnosu na prethodnu.

“Ove godine kandidovali smo se za podsticaj nabavkr glodalice i CNC savremene mašine za proizvodnu metala, te mašinu za sječenje i montiranje kablovskih kontakata. Vrijednost investicije je 600.000 KM. Svaki novac i podsticaj nam znači za zadržavanje radnih mjesta”, kaže Tošić.

On dodaje da je vidljiva erozija radnika i radnih mjesta koje oni pokušavaju na sve načine da zadrže i da budu dobri poslodavci i privrednici.

blank

U obilasku preduzeća “Mreža netvork” bio je i predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, koji je istakao da preduzeće ima specifičan proizvodni program koji zahtijeva posebne uslove rada i zapošljava veliki broj radnika.

Posavske novosti

blank