blank

U Derventi su pod nadzorom ukupno 294 lica, dva su u strogoj izolaciji, a oboljelih od virusa korona nema, saopšteno je iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja.

“Tokom protekla 24 časa pod nadzor je stavljeno 77 lica, od kojih 33 iz Austrije, 15 iz Slovenije, 13 iz Srbije, devet iz NJemačke, troje iz Hrvatske, te po jedno iz Švajcarske, Mađarske, Albanije i SAD. Dva lica su završila četrnaestodnevni nadzor”, navedeno je u informaciji ove službe.

Tokom jučerašnjeg dana nastavljena je dezinfekcija prostorija u javnim ustanovama i preduzećima, ali i kod jednog broja privatnih preduzeća.

Specijalista epidemiologije Doma zdravlja Milena Bjegović-Đujić izjavila je ranije da su već izdali preporuke za građane koji putuju, odnosno koji su u proteklih 14 dana boravili u područjima u kojima postoji intenzivna transmisija virusa korona u zajednici, prvenstveno Italiji i Austriji, gdje većina sugrađana boravi.

Ona je navela da se informacije kako se ponašati mogu dobiti na broj telefona 053/331-023 /lokal 112/ higijensko-epidemiološke službe ili na broj Stanice hitne medicinske pomoći 124, koji je dostupan 24 časa dnevno.

Ona je istakla da je preporuka da ostanu u kućnoj izolaciji sa minimumom kontakta sa okolinom 14 dana.

“Ako se javi povišena temperatura, kašalj, otežano disanje neka ne dolaze u Dom zdravlja već neka se jave na navedene brojeve da bismo obezbijedili što hitniji prijem u odvojenim prostorijama koje smo pripremili, kako ne bi čekali sa ostalim pacijentima”, dodala je Đujićeva.

Posavske novosti

blank