blank

Policijski službenici Policijske uprave Doboj danas i sutra provode pojačanu kontrolu saobraćaja sa akcentom na korišćenje bezbjednosnog pojasa i sjedalica za djecu.

Bezbjednosni pojas je jedan od bitnijih elemenata pasivne zaštite u vozilima i u značajnijoj mjeri utiče na smanjenje broja i težinu zadobijenih povreda vozača i putnika.

U skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je da u putničkom automobilu na zadnjem sjedištu vozač smije prevoziti dijete mlađe od pet godina isključivo u sigurnosnoj sjedalici koja je za sjedište pričvršćena pomoću sigurnosnog pojasa u tru tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

Djeca od pet do 12 godina prevoze se na zadnjem sjedištu na posebnom podmetaču prilagođenom njihovoj visini koji omogućava upotrebu sigurnosnog pojasa.

Propisana kazna za nekorišćenje bezbjednosnog pojasa za vozače, suvozače i putnike u vozilu iznosi 100,00 KM dok se vozaču za prevoženje djece u vozilima bez sigurnosnih sjedalica izriče novčana kazna u iznosu od 40,00 KM.

“Ovom prilikom napominjemo da će policijski službenici Policijske uprave Doboj, u okviru kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“, tokom mjeseca jula i avgusta provoditi niz preventivnih i represivnih aktivnosti, sa ciljem povećanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju. Apelujemo na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju”, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj, koja opetativno pokriva Doboj, Petrovo, Modriču, Teslić, Derventu i Brod, gdje će akcija i biti provedena.

 

blank