blank

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević organizovali su danas u Upravi za policijsku obuku tradicionalni novogodišnji prijem za 31 policijskog službenika koji su tokom ove godine iskazali visok stepen profesionalnosti i požrtvovanosti u spašavanju ljudskih života.

Ministar Lukač je istakao da mu je izuzetno zadovoljstvo da primi hrabre policajce.

„Njihova djela se sastoje u spašavanju života tokom čega rizikuju i svoje živote što je najviše što jedan čovjek i policajac može da uradi u svojoj karijeri. Na jedan skroman način smo im zahvalili što su spasili mnoge živote širom Republike Srpske spasavajući ljude iz vatre, vode i u drugim elementarnim nepogodama ili situacijama koje su se u sklopu obavljanja njihovih poslova dešavale“, rekao je ministar Lukač.

blank

Ministar Lukač je naveo da će oni biti primjer svim policijskim službenicima u Republici Srpskoj kako časno i ponosno treba da se nosi uniforma Ministarstva unutrašnjih poslova.

Direktor Kostrešević se zahvalio policijskim službenicma na hrabrim djelima.

Zahvalnicu za posebnu humanost u spašavanju ljudskih života dobili su: Dalibor Nikolić, Ognjen Radonjić, Budimir Popović, Nemanja Repajić, Nebojša Topalović, Dragan Tambić, Milan Miljuš, Stefan Pijetlović, Dragan Kokanović, Edin Karić, Marko Pejiću, Neven Puljanović, Aleksandr Jevtić, Gordan Petrić, Admir Terzić, Admir Zukić, Mirza Vildić, Nenad Šainović, Stojan Petrušić, Miladin Gostimirović, Igor Jelić, Jovica Božić, Aleksandar Cerovina, Boban Jolović, Gavro Džino, Radovan Nastić, Siniša Bejat, Đorđe Mišković, Srđan Vučetić, Bogdan Drobnjak i Nikola Marić.

Pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice Ognjen Radonjić je 10. jula 2021. godine na bazenu spasio život dječaka.

„Toga dana nisam bio na dužnosti, ali mi policijski službenici dobro znamo da smo tu za građane i kada skinemo uniformu. Bio sam na bazenu sa kolegom kada sam primjetio da nedaleko od mene tijelo nepomično pluta po vodi, nije izgledalo kao da se dječak davi jer je bio van svijesti. To smo kasnije zaključili kada je čovjek podigao tijelo i izbacio ga pored bazena gdje sam ja izašao i okrenuo tijelo na bok misleći da se samo malo nagutao vode i da će tu vodu izbaciti iz organizma. Međutim, vidio sam da dijete ne daje nikakve znakove života, nakon čega sam ga okrenuo ponovo na leđa i polako pritiskao želudac da bi izbacio vodu. Nakon što ni to nije pomoglo pokušao sam vještačko disanje i iz trećeg puta dječak je izbacio vodu i zaplakao. Najviše sam se obradovao tom dječjem plaču“, rekao je Radonjić.

On je dodao da se ne može opisati koliko znači kada spasite nečiji život, a pogotovo tako malog dječaka od tri i po godine. Takođe, objasnio je da 10. jul kao datum za njega ima posebnu simboliku.

„To je godišnjica smrti mog pokojnog oca i mislim da bi moji roditelji da su živi bili veoma ponosni na mene“, zaključio je Radonjić.

Policijski službenik Nenad Šainović iz Policijske stanice Derventa Policijske uprave Doboj po drugi put je bio na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za hrabre policajce. On je 11. novembra 2021. godine sa kolegom Mirzom Vildićem spasio život licu koje je pokušalo da sebi oduzme život.

„Od građana sam zaprimio prijavu da se na mostu u Derventi nalazi ženska osoba koja svojim ponašanjem jasno pokazuje namjeru da izvrši samoubistvo. Brzo smo se uputili na to mjesto, gdje smo vidjeli žensku osobu srednje starosne dobi koja je prešla na vanjsku stranu ograde mosta. Obraćala se prisutnoj grupi građana kako će izvršiti samoubistvo. Uspjeli smo uspostaviti lagani kontakt sa njom, te zadobiti njeno povjerenje tokom prilaska dok je nismo uhvatili za ruke. Na taj način smo uspostavili kontakt i kontrolu nad njom, te uspjeli da je prevedemo do obližnjeg parkinga. Pozvali smo Službu hitne pomoći koja je izašla na lice mjesta. Ženi je ukazana pomoć i ona je danas hvala Bogu zdrava“, rekao je Šainović.

On je naveo da je ponosan da svojim radom ukazuje na to kako policijski službenici treba da dooprinesu većoj bezbjednosti građana.

blank

blank

blank

blank

blank

DERVENTA/BROD- 14.03.2021. godine, oko 19, 00 časova, u mjestu Novo Selo, područje opštine Brod, spriječeno je samoubistvo dvadesetosmogodišnjaka iz Gradiške. Na osnovu informacije Policijske uprave Gradiška da se jedno lice iz Gradiške nalazi na području opštine Brod te da isto ima namjeru da izvrši samoubistvo, policijski službenici Policijskih stanica Derventa Dragan Kokanović i Stefan Pijetlović i Brod Edin Karić, Marko Pejić i Neven Puljanović i su odmah postupili po navedenom te obilaskom terena u mjestu Novo Selo, područje opštine Brod, locirali su putnički automobil ispred jednog napuštenog pomoćnog objekta u mjestu Novo Selo, područje opštine Brod, te ulaskom u navedeni objekat ugledali su jedno lice na visini od oko 5 metara sa omčom oko vrata. Nakon četrdesetominutnog intenzivnog razgovora i opreznog postupanja u pokušaju smirivanja lica, policijski službenici su se uspjeli popeti na tavan te osloboditi lice od omče oko vrata, te isto nakon dužeg razgovora bezbjedno spustiti u prizemlje objekta. Navednom licu je ukazana ljekarska pomoć u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Brod odakle je isto prevezeno u dobojsku bolnicu.

Izvor: Ministarstvo unutrаšnjih poslova Republike Srpske (MUP) 

blank