blank

U Derventi je postavljena skulptura od abonosa koja podsjeća na noćnu pticu sovu, autora akademskog slikara Saše Bogdana, u ulici Кralja Petra prvog, na „Harmanu“ , u blizini sjedišta Gradske turističke organizacije grada Derventa.

Direktor Turističke organizacije Biljana Teofilović navodi da je riječ o projektu koji ova organizacija realizuje, a počeo je još prije nekoliko godina postavljanjem skulpture od abonosa u krugu preduzeća „Кomunalac”. 

“Sve to činimo u znak podizanja svijesti o potrebi očuvanja ukrinskog hrasta abonosa, Vodenog cvjeta ili „Cvjetanja Ukrine“, i prirode uopšte. Naknadno će biti postavljena tabla na srpskom i engleskom jeziku koja opisuje o čemu je riječ, a oko skulpture zasadili smo cvijeće” navodi Teofilovićeva.

blank

Autor skulpture dervenski akademski slikar Saša Bogdan pojašnjava da skulptura od abonosa predstavlja okovanu pticu koja podsjeća na noćnu pticu sovu.

blank

“Ako ne čuvamo prirodu i okoliš danju i noću, sve te Bogom date vrijednosti će odletjeti kao ptice iz našeg okruženja. Stoga smatramo da će upravo ovakav gest postavljanja skulpture u javnom prostoru probuditi kod građana svijest za očuvanjem ovog fenomena- abonosa, ukrinskog cvijeta kao i životne sredine” rekao je Bogdan.

Posavske novosti 

blank