blank

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je u noći sa subote na nedjelju u Zagrebu u 66. godini od posljedica srčanog udara.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je u noći sa subote na nedjelju. Vijest o njegovoj smrti potvrdio nam je njegov dugogodišnji suradnik, liječnik i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar. 

Smrt gradonačelnika potvrdili su i iz Kliničke bolnice Sveti duh. 

blank

Milan Bandić rođen je 1955. godine u zaseoku Bandića Brig u općini Grude. Nakon srednje i osnovne škole u Grudama otišao je studirati u Zagreb. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti. Uz studij je i radio na istovaru šećera i ugljenja te žbukanju pročelja gradskih zgrada. Nakon fakulteta je odslužio vojni rok i zaposlio se u zagrebačkom Ledu. 

Tamo je radio do 1983. kada se kao stručno-politički radnik zaposlio u Općinskom komitetu SKH Peščenica. 

Politička karijera pokrenula se 1993. godine kada postaje tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije postaje zastupnik u Gradskoj skupštini. Predsjednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997. godine, a bio je i član u Glavnom odboru te stranke. 

Prvi put je izabran za gradonačelnika na izvanrednim izborima 2000. godine, nakon toga i  2005. i 2009. je ponovo izabran za gradonačelnika. 

Do objave kandidature za predsjednika Republike Hrvatske, 5. studenog 2009. godine, bio je član SDP-a, a tada je automatski izbačen iz stranke. 

Na parlamentarnim izborima 2011. kandidarao se s neovisnom listom naziva Stijena. 

Peti put je izabran za gradonačelnika Zagreba 2013. godine, a njegova je lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj Skupštini. 

Stranka Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti, osnovana je 2015. godine, a kao član iste stranke je 2017. opet izabran za gradonačelnika Zagreba. Stranka je ujedno osvojila i najviše mandata u Skupštini. 

 

blank