blank

Najstariji preživjeli učesnik Narodnooslobodilačkog rata Spasoje Đenić iz Dervente preminuo je 22. septembra  u 93 godini života.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Derventa Borislav Preradović u izjavi za Posavske novosti  je rekao da je Đenić bio najstariji učesnik NOR-a po evidenciji koju ima ova organizacija, i da je prethodnih godina redovno učestvovao u obilježavanju značajnih datuma iz Narodno oslobodilačkog rata.

Po okončanju Drugog svjetskog rata, deset godina kasnije, dobio je Povelju grada Beograda za doprinos i učešće u oslobađanju.

blank
Spasoje Đenić na obilježavanju značajnih datuma, u naselju Agići ( arhiva)

Prema ranijem svjedočenju Đenić je rekao da je u partizane otišao sa 15 godina.

“Dva puta sam upisan u partizanske knjige, prvi put kod partizanskog obavještajca na groblju u Miškovcima, a kasnije u Bijeljini u vrijeme ratnih dana. Pristupanje partizanima se uglavnom odvijalo noću, da niko ne vidi. Moralo se tako. Ako čuju neprijatelji da dobrovoljno idemo u partizane onda su dolazili i ubijali naše porodice, te odvodili u logore“, svjedočenje je Đenića, koje je objavio Nenad Simić u knjizi „Ukoričene godine“.

Tada je Đenić svjedočio da je od Dervente do Beograda išao pješke i da je učestvovao u borbama za odlobođenje grada.

“Na umor se nije mislilo,a odmaralo se gdje se stiglo. Hrane je bilo nedovvoljno. Iz Dervente smo išli ka Doboju, zatim prema Tuzli, Bijeljini, Zvorniku, a rijeku Drinu smo prelazili čamcem“, naveo je Đenić.

Vrijeme sahrane biće naknadno određeno.

blank
Iz knjige “Ukoričene godine”, autora Nenada Simića iz Dervente

blank

Posavske novosti 

 

blank