blank

 Štabu Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske “Izbori 2020” do zatvaranja biračkih mjesta na lokalnim izborima prijavljeno je više incidenata u nekoliko lokalnih zajednica.

blank
Banjalučkoj policiji lice čiji su inicijali A.M. prijavilo je da mu je na biračkom mjestu rečeno da je prijavljen za glasanje iz inostranstva, iako tvrdi da je prije mjesec dana, posredstvom SMS provjere, dobio obavještenje da glasa u prostorijama Osnovne škole “Petar Petrović NJegoš”, gdje je glasao i na prethodnim izborima.

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka izjasnio se da je riječ o krivičnom djelu povreda biračkog prava, saopšteno je iz MUP-a.

Predsjednik biračkog odbora u banjalučkoj Osnovnoj školi “Branko Radičević” čiji su inicijali S.B. prijavio je policiji da ga je lice čiji su inicijali D.O. /posmatrač političke stranke Poligraf/ pokušao fizički napasti u čemu su ga spriječili prisutni.

Lice S.B. tvrdi da mu je nakon toga D.O. prijetio da će ga napasti posle zatvaranja biračkog mjesta.

Policija na licu mjesta preduzima mjere i radnje na utvrđivanju činjeničnog stanja, a obaviješten je i dežurni sudija za prekršaje.

Policiji u Višegradu lica čiji su inicijali K.R. i E.R. prijavila su da im je 9. novembra lice čiji su inicijali K.O. uzelo lične karte i iste dalo licima čiji su inicijali K.E. i J.H. iz Višegrada.

Prema njihovim izjavama lične karte od istih su uzeli radi navodne dodijele donacije u vidu građevinskog materijala i ovaca od njima nepoznate organizacije.

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo ovlastila je policijske službenike na preduzimanju istražnih mjera i radnji u cilju dokumentovanja navedenog događaja, nakon čega će se izjasniti o kvalifikaciji ovog djela.

Policijskoj stanici Derventa obratio se predsjednik Opštinske izborne komisije Derventa čiji su inicijali C.A. da je lice čiji su inicijali N.T. pokušao da nakon glasanja na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “19. april” u glasačku kutiju ubaci falsifikat glasačkog materijala, dok je orginalni primjerak, prema njegovim riječima, zadržao kod sebe.

Policiji je lice N.T. potvrdio da je greškom pokušao da ubaci sporni glasački materijal, kao i da je greškom u džep jakne stavio originalni glasački materijal koji je poslije predao licu čiji su inicijali M.S. u Derventi.

Predsjednik Opštinske izborne komisije obavijetsio je policiju da mu je lice M.S. predao sporni glasački materijal, a o ovom događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj koji se izjasnio da je riječ o krivičnom djelu uništavanje izbornih isprava.

Lice čiji su inicijali A.K. sa Pala prijavilo je policiji da ga je prethodno na prostoru stare Željezničke stanice na Palama zaustavilo vozilo u kojem su se nalazila četiri lica i koji su ga ugurali u vozilo i odvezli, nakon čega su ga pitali za koga će glasati.

Nakon toga ga je, kako je rekao, lice čiji su inicijali K.P. udarilo.

U toku je rad po ovoj prijavi, a o događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo koji se izjasnio da je riječ o krivičnim djelima protivpravno lišenje slobode i nanošenje tjelesne povrede.

Bratunačkoj policiji predato je u nadležnost lice čiji su inicijali G.N. iz Bratunca kojeg su prethodno ispred biračkog mjesta Repovac uhapsili policijski službenici Uprave MUP-a za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

Lice ih je fizički napalo dok su isti bili u pratnji potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića, koji se nalazio iza njih.

Licu G.N. je izdat prekršajni nalog po Zakonu o javnom redu i miru.

Policiji u Bratuncu obratila se žena čiji su inicijali N.N.S. koja je dostavila tri odvojene pisane prijave u kojima se ukazuje na kršenje Izbornog zakona BiH, a o čemu je obavješten i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji je naredio da se po prijavama dostave izvještaji o preduzetim mjerama i radnjama.

Lice čiji su inicijali N.G. prijavilo je policiji u Trebinju da mu je u blizni biračkog mjesta kod Osnovne škole “Sveti Vasilije Ostroški” lice čiji su inicijali NJ.Š. prijetilo što mu je izazvalo osjećaj ugroženosti.

O događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji se izjasnio da nema elementa krivičnog djela, a policija je licu NJ.Š. izdala prekršajni nalog po Zakonu o javnom redu i miru.

Policiji u Milićima prijavljeno je da je u mjestu Dubnički Most ispred biračkog mjesta u Osnovnoj školi došlo do narušavanja javnog reda i mira od lica čiji su inicijali I.S. tako što je došao u vidno alkoholisanom stanju i počeo da psuje i vrijeđa.

Ovo lice se oglušilo na upozorenja policijskog službenika, te je pokušao da uđe na biračko mjesto, nakon čega je uhapšen, te mu je uručen prekršajni nalog.

Policiji u Osmacima lice čiji su inicijali N.P. prijavilo je policijskog službenika čiji su inicijali Č.M. da na izbornom mjestu Rakino Brdo u uniformi prisiljava glasače da glasaju za SNSD.

Obavješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji je naredio da se svi svjedoci ovog događaja saslušaju, kao i policijski službenik i da se preduzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju ovog događaja, kao i da se dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjma.

Navedeni događaji Štabu MUP-a, koji prati i preduzima mjere i radnje s ciljem održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj na dan lokalnih izbora u BiH, prijavljeni su u periodu od 15.00 do 19.00 časova. 

 

blank