blank

Ova godina za poljoprivredne proizvođače strnih žitarica predstavljala je određeni izazov zbog neuobičajenih vremenskih prilika kao što je bila pojava nešto nižih temperatura krajem travnja i početkom svibnja te iznimno visokih temperatura i suše od sredine lipnja. Očekivani su nešto niži prinosi, posebno pšenice, zbog utjecaja iznimno visokih temperatura i suše za vrijeme zriobe što dovodi do naglog gubljenja vlage i formiranja sitnog i šturog zrna.

No ipak, zahvaljujući dovoljnim količinama oborina tijekom vegetacije i njihovom povoljnom rasporedu, te provedenim neophodnim agrotehničkim mjerama nije bilo većeg negativnog utjecaja na sam prinos i kvalitetu zrna. Naprotiv, možemo reći da se na području Županije Posavske ubiru iznimno dobri, pa i rekordni, prinosi.

blank

Završena je žetva ječma, koji je na području naše županije bio zasijan na površini od oko 500-550 ha, sa ostvarenim prosječnim prinosima od 7–7,5 t/ha. Što se tiče pšenice, ona je zasijana na površini od oko 4.500 ha i svjedoci smo da se posljednjih dana užurbano obavlja žetva ove krušne žitarice. Trenutno najveća briga naših poljoprivrednih proizvođača, s kojom liježu i ustaju ovih dana, jeste obaviti žetvu prije eventualne kiše i na vrijeme ju uskladištiti.

Prema podacima sa terena možemo reći da je za proizvođače ovo jedna od boljih godina kada je u pitanju sam prinos i kvaliteta zrna pšenice. Za sada, prema podacima sa terena, prosječni prinos zrna iznosi oko 6-7 t/ha sa prosječnom hektolitarskom težinom oko 80, što uz vlagu zrna od 12–13 %, ukazuje na dobru kvalitetu ovogodišnjeg roda pšenice.

Za naše ratare, osim prinosa i kvalitete zrna pšenice, značajna je i otkupna cijena koja je ove godine, od strane većine otkupljivača, formirana nešto ranije i kreće se od 0,33–0,40 KM/kg ovisno o klasi kvalitete zrna, odnosno utvrđenim parametrima kakvoće – sadržaju proteina i vrijednosti hektolitarske težine, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

Izvor: Županija Posavska 

 

blank