blank

Predstavnici opštine Šamac, lokalnog Crvenog krsta i Kancelarije Crvenog krsta Švajcarske u BiH potpisali su sporazum na osnovu koga će projekat “Starenje i zdravlјe” biti nastavlјen i u naredne četiri godine.

Sporazum su potpisali načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević, predsjednik Opštinske organizacije Crvenog krsta Šamac Ozren Stanimirović i direktor Kancelarije Crvenog krsta Švajcarske u BiH Mihela Hinić.

blank

Projekat finansiraju 50 odsto opština Šamac, 30 odsto Crveni krst Švajcarske i 20 odsto korisnici.

U okviru projekta “Starenje i zdravlјe”, pri šamačkom Crvenom krstu formiran je Centar za njegu i pomoć starim licima čije usluge je u protekle četiri godine koristilo više od 150 korisnika.

Projekat treba da unaprijedi zdravlјe i kvalitete života stanovnika opštine Šamac starije životne dobi kroz pružanje njege i pomoći u kući, te stvaranja ambijenta za aktivno i zdravo starenje.

Direktor Kancelarije Crvenog krsta Švajcarske u BiH Mihela Hinić kaže da se potpisani Sporazum odnosi na narednu četverogodišnju fazu projekta “Starenje i zdravlјe” i to je druga faza ovog projekta koji je u opštini Šamac započet 2017. godine.

“U projekat ćemo uklјučiti još veći broj korisnika. Švajcarski Crveni krst će kao donator svake godine smanjivati svoje učešće u projektu, a to će polako preuzimati opština Šamac. Nastavlјamo naredne četiri godine. Opština je pokazala razumijevanje za potrebe koje starija generacija ima za ovom vrstom usluga”, navodi Hinićeva.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević ističe da projekat mnogo znači za stariju populaciju stanovnika i da će opština finansirati ovaj projekat u 2021. godini sa 40.000 KM, što je 50 odsto od ukupnih sredstava.

“U naredne četiri godine značajno će se povećavati naše učešće koje će doći do 80 odsto u poslјednjoj godini realizacije projekta”, kaže Milićević, koji je zahvalio za nastavak projekta Crvenom krstu Švajcarske i Crvenom krstu Šamac, koji ove godine obilјežava 100 godina postojanja.

blank

Milićević navodi da ga raduje činjenica da je opština Šamac jedna od pet koja je započela projekat, a od ove godine se uklјučuje još pet opština na području cijele BiH.

“Naša opština ulaže najveći dio finansijskih sredstava u projekat. Pored ovog, obezbjeđujemo dio sredstava Udruženju penzionera kako bi oni mogli da finansiraju jedan broj korisnika koji pripada njihovom udruženju”, kaže Milićević.

Predstavnik šamačkog Crvenog krsta Ozren Stanimirović ističe da je srećan što je projekat produžen jer imaju podršku opštine Šamac, te dodaje da je to jedna od najbolјih stvari koje su urađene za proteklih 15 godina.

Svetlana Pavlović

blank