blank

Predstavnici opština Šamac iz Republike Srpske i Slavonski Šamac i Okučani iz Hrvatske u narednim mjesecima definisaće zajednički projekat prekogranične saradnje kako bi aplicirali na javne pozive EU kojima se finansiraju prekogranični projekti, dogovoreno je danas na sastanku načelnika ovih opština.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je ovo drugi sastanak načelnika tri opštine koje su o ovoj temi razgovarali i prije dva mjeseca u Slavonskom Šamcu i da se iskristalisao projekat iz oblasti podrške preduzetništvu i privredi, koji zahtijeva izgradnju infrastrukture.

“Na području opštine Šamac to je stvaranje poslovne zone na nekih 17 hektara polјoprivrednog zemlјišta koje bi bilo pretvoreno u građevinsko zemlјište između sjedišta opština i budućeg auto-puta Beograd-Banjaluka. Interes sve tri opštine je da apliciraju zajedničkim projektom kroz javni poziv EU i da tako podstaknu privredu s jedne i druge strane rijeke Save”, naveo je Milićević.

blank

On je dodao da je želјa da sredinom ove godine u potpunosti imaju spreman projekat.

Milićević je podsjetio da je ovo prvi vid ovakve saradnje opština Šamac i Slavonski Šamac, da su u predratno vrijeme imali izuzetno dobru saradnju, te su dogovorili da u narednom periodu intenziviraju aktivnosti na saradnji nevladinog sektora.

“Dogovoreno je da u narednom periodu uspostavimo komunikaciju u interesu i dva vatrogasna društva iz jedne i druge opštine s obzirom na to da na neki način ove dvije opštine zajednički upravlјaju graničnim prelazom između Hrvatske i BiH zarad bezbjednosti lјudi”, rekao je Milićević.

On je naveo da je ovo početak saradnje, navodeći da će uklјučiti i struku kako bi se iskristalisale sve mogućnosti projekta, te da će uklјučiti predstavnike Ministarstva privrede i preduzetništva, Privredne komore i udruženja polјoprivrednih proizvođača ove opštine.

Načelnik opštine Slavonski Šamac Branislav Milinović rekao je da se trude i kada je riječ o saradnji u oblasti kulture i sporta, te očekuje sastanak i u opštini Okučani, jer je pokazana dobra volјa za ostvarenje cilјeva.

Svetlana Pavlović

blank