blank

U Derventi je održano “Vihorovo stihovanje”, tradicionalna poetsko pjesnička manifestacija koja na svojstven način svakog decembra promoviše ime Srpskog književnog kluba “Vihor” Derventa i grada Derventa, a uz stihove i prijateljsko druženje pjesnika iz Republike Srpske i Srbije.

Predsjednik Upravnog odbora “Vihora” Milorad Mišo Đurđević rekao je da se na manifestaciji sumiraju uspjesi ostvareni u toku godine i promoviše kulturno i književno stvaralaštvo klubova i gradova iz kojih dragi gosti dolaze.

blank

Na završnoj manifestaciji učestvovali su pjesnici iz Doboja, Modriče, Prnjavora, Pelagićeva, Šamca, Banjaluke, Bijeljine, Beograda, Novog Sada i Sombora.

“Cilj ovog u svemu zahvalnog druženja jeste promocija i ličnog i klupskog književnog i ljudskog stvaralaštva, uz želju da traje uz veće učešće i mladih pisaca, posebno iz osnovnih i srednjih škola”, rekao je Đurđević.

“Vihorovo stihivanje” je održano u organizaciji Kluba “Vihor” i uz finansijsku podršku gradonačelnika Dervente Milorada Simića.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici Saveza srpske dijaspore Slovenije i Zavičajnog udruženja Srba “Korijeni” iz Sombora, te predstavnici književnih klubova sa kojima “Vihor” ima uspješnu saradnju.

blank 

Borislav Avramović iz Sombora, iz Srpske čitaonice „Laza Kostić“ i predstavnik Zavičajnog udruženja Srba „Korijeni“, navodi da sa „Vihorom“ imaju već 15 godina uspješne saradnje.

„Naša saradnje se ogleda u međusobnom podržavanju programa koji se dešavaju u Somboru i ovdje u Derventi. Uvijek sam počastvovan sa pozivima, te da prenesem iskrene pozdrave Uprave i članstva Srpske čitaonice „Laza Kostić“, koja vrijedi za jednu od najstarijih institucija kulture u Srbiji, kao i Udruženja Srba „Korijeni“, rekao je Avramović.

blank

Predsjednik Književnog kluba „Jovan Dučić“ iz Bijeljine Radmila Đokić navodi da je sa kolegom Jelenkom Ivanovićem ponovo došla u Derventu na manifestaciju „Vihorovo stihovanje“.

„Družimo se neki dugi niz godina sa piscima sa ovog područja. Ovdje smo da razmijenimo naše stihove, da oni čuju naše i mi njihove. Oni dolaze kod nas na književne susrete koje organizujemo sa Narodnom bibliotekom „Filip Višnjić“ Bijeljina“, kaže Đokićeva.

Predsjednik Kulturno – prosvjetnog društva „Vaso Pelagić“ Pelagićevo Pajo Brkić ističe da je veliko zadovoljstvo da se pjesnici okupljaju u Derventi i da sa klubom „Vihor“ imaju višegodišnju saradnju.

Posavske novosti

blank