blank

U Brodu je promovisan roman “Davno ispričane priče” autora Branka Jovičića, koji je nagrađen na književnom konkursu “Zlatna sova” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

“Ideja za pisanje knjige je nastala kada sam imao 14 godina, iz pitanja zašto čovjek ide u rat? I u tom razmišljanju došao sam do zaključka da nijedan čovjek ne ide u rat zašto što misli da radi nešto loše, da bi nekoga ubio ili naudio, već misli da radi nešto dobro”, rekao je Jovičić na promociji romana u Brodu.

Zašto su priče mračne, on je naveo da je to objašnjeno u pogovoru knjige, budući da je rat mračan.

blank

Jovičić je dobitnik treće književne nagrade “Zlatna sova” za najbolji neobjavljeni roman u 2020. godini.

Na promociji su učestvovali i portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta, te profesori Teodor Trifunović i Bojana Šašlić.

Krleta je rekao da je ova knjiga objavljena 2020. godine, ali je zbog epidemije bila ostavljena po strani.

“Tek su se sada stekli uslovi da radimo promocije. Nagrada `Zlatna sova` u svijetu književnosti je prepoznata i ne može se tek tako osvojiti, ako nemate kvalitet. Branko je pokazao da ima taj kvalitet”, rekao je Kerleta.

Prema njegovim riječima, roman “Davno ispričane priče” je prva knjiga Jovičića koji se izdvojio među ostalim dostavljenim na raspisani nagradni konkurs.

blank

„Koliko ja znam ovo je prvi roman jednog Višćanina i to nagrađen. Tako se ulazi u svijet literature. Branko je i moj bivši đak, Branko je dobar čovjek i dobro piše što je najvažnija i srećna činjenica kojoj svjedočimo večeras. Dok je čitao redove romana  stalno sam bio zapitan, kako mladić sa 25 godina života piše tako zrelo i kultivisano, o teškoj temi stradanja i mučeništva“, rekao je Trifunović.

Roman ima 13 priča, od kojih su 12 posebne cjeline, dok 13. povezuje prethodne priče u roman, u kome je na 123 strane predstavljen položaj vojnika u ratu, položaj i uloga žene i majke, bogatih i siromašnih ljudi, položaj špijuna i dezertera, ali i drugih ljudi u ratnim sukobima.

blank

Roman je pisan u trećem licu, da su priče istorijski tačne, a likovi izmišljeni.

Jovičić je rođen u Brodu 1994. godine. Do sada je objavio i dvije zbirke poezije.

Posavske novosti 

 

blank