blank

Odlukom Vlade Republike Srpske, u oktobru 2019. godine Bara Tišina je proglašena zaštićenim Staništem, a Opština Šamac Upravlјačem zaštićenog Staništa.

blank

Obaveza opštine Šamac, kao upravlјača je da donese plan upravlјanja, te je u četvrtak 1.4.2021. godine sa početkom u 12 časova u prostorijama Opštinske uprave Šamac održan radni sastanak za izradu Plana upravlјanja za zaštićeno stanište Bara Tišina.

Učesnici radnog sastanka su bili: predstavnici upravlјača, predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslјeđa Republike Srpske, predstavnici Centra za životnu sredinu Banja Luka, nosioci izrade plana „Arbor magna“ Banja Luka, predstavnici MZ Tišina, predstavnici Sportsko-ribolovačkog društva „Šamac“, lovačko udruženje „Fazan“ i polјoprivredni proizvođač Čedomir Borojević iz MZ Tišina.

Uvodnu riječ su održali predsjednik Skupštine opštine Šamac, Simo Varadinović i načelnik Odjelјenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove, Vedrana Mihalјčić, nakon koje su predstavnici Republičkog zavoda održali prezentaciju primjera dobre prakse na sličnim staništima u regionu.

blank

Poslije prezentacije otvorena je diskusija u kojoj su učestvovali svi pristutni, te su definisani konkretni cilјevi koji će biti obuhvaćeni Planom upravlјanja.

„Ovo predstavlјa jedan od prvih koraka za izradu Plana upravlјanja za koji smo obavezni da donesemo. Dokument Plana upravlјanja bi prema dinamici izrade trebalo da bude završen početkom juna 2021. godine.“ izjavila je Mihalјčićeva.

Svetlana Pavlović

 

blank