blank

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Brodu da radovi na sanaciji Savskog nasipa i uređenju kanala Sava-Ukrina teku dobro i da bi trebalo da budu završeni naredne godine.

blank

Pašalić je napomenuo da Vlada Srpske ovaj projekat finansira sa 2,7 miliona KM, te istakao važnost Savskog nasipa za opštinu Brod u borbi protiv poplava.

“Imamo poteškoća i kašnjenja, prije svega, zbog mina na koje je izvođač naišao prilikom izvođenja radova, ali još smo u ugovorenom periodu. U ovo doba sljedeće godine svi radovi trebalo bi da budu završeni”, rekao je Pašalić novinarima nakon sastanka sa načelnikom opštine Brod Ilijom Jovičićem.

On je dodao da će, osim radova na Savskom nasipu, biti realizovani i drugi vodoprivredni projekti, te obećao nastavak pomoći opštini od resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske.

“Već naredne godine biće rekonstruisane dvije crpne stanice sa pet agregata, čime će ovo područje, prije svega, poljoprivredno, ostalo zemljište i područje Broda biti znatno zaštićeniji, a unutrašnje vode će se efikasno prebacivati u rijeku Savu”, rekao je Pašalić.

Jovičić je rekao da je na sastanku sa ministrom razgovorano o prepumpnim stanicama, realizaciji projekta Sava-Drina, kao i o drugim projektima gdje očekuje podršku republičke vlasti.

“Brod ima 150 kilometara vlastite kanalske mreže koja se mora održavati u dobrom stanju kako bi vodopriveredni objekti mogli da prihvate višak vode koja se pojavljuje u jesen i na proljeće”, rekao je Jovičić.

Direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Miroslav Milovanović rekao je da se na Savskom nasipu izvode radovi po projektu, kojim nije planirano uzvišenje starog nasipa, jer za tim nije postojala potreba, već je nasip učvršćen.

“Definisane su kritične tačke na ukupnoj dužini od 4,3 kilometra. Mi se nalazimo na jednom dijelu tih kritičnih tačaka, gdje je bila ugrožena stabilnost nasipa. Sada je nasip učvršćen i stabilizovan”, naveo je Milovanović.

blank

On je dodao da je obuhvaćena i rekonstrukcija obodnog kanala u dužini od 15 kilometara.

“Predviđeno je čišćenje kanala kako bi se povećao protok i voda brže odvela do rijeke Save”, dodao je Milovanović.

Osim posjete lokaciji na kojoj se izvode radovi na Savskom nasipu, Pašalić i Jovičić posjetili su i fabriku mesa “Sara” u Brodu. 

 

blank