blank

Strabizam je poremećaj razvoja vida koji je uzrokovan neusklađenošću očiju, najčešće se razvija u djetinjstvu, a poznat je i pod imenom razrokost. Prema podacima Američke asocijacija pedijatara oftalmologa, čak 4% djece u Americi pati od ovog stanja, a ja ću vas upoznati sa svim što to stanje može donijeti, ali i opcije kad je u pitanju liječenje.

Da biste malo bolje razumijeli strabizam važno je da znate da u ljudskom tijelu postoji šest mišića koji kontrolišu pokrete oka i daju mu određenu podršku. Ti mišići su isto tako zaslužni za održavanje koordinacije oka i balansa između očiju.  Ukoliko ti mišići ne rade onako kako bi trebalo može se razviti strabizam tokom koga jedno oko može gledati u malo drugačijem smjeru od drugog i na taj način se mozgu šalju dvije različite slike.  To na mozak može imati prilično zbunjujuć djelovanje, tačnije može uzrokovati da mozak na neki način ignoriše sliku koju šalje manje dominantno, tačnije slabije oko.

blank

mr sc. Bojan Kozomara dr med.

Strabizam ili razrokost je veoma česta pojava među djecom, a može se javiti kao komplikacija uzrokovana nekim drugim stanjima kao što su cerebralna paraliza, Down sindrom ili hidrocefalus.  Strabizam se kod odraslih može pojaviti kao posljedica stanja kao što su katarakta, tumor na mozgu i ostalih oboljenja nervnog sistema. Pojmovi pod kojima je strabizam poznat u narodnom jeziku su kose oči, škiljenje oka ili bježanje oka.

Šta uzrokuje razrokost?

Strabizam ili razrokost, kao što sam već na početku naglasio, uzrokuje oštećenje očnog nerva ili kada mišići kojima je oko okruženo jednostavno ne rade onako kako bi trebalo jer su neki slabiji od ostalih. Razrokost treba shvatiti kao ozbiljan problem, jer ukoliko se na vrijeme ne napravi korekcija može doći do gubitka vida na slabijem oku.

Uzrok strabizma kod djece još uvijek nije u potpunosti poznat, ali ono što se zna jeste da je infantilna ezotropija vrsta strabizma koji se najčešće pojavljuje kod beba tokom prve godine života. Infantilna ezotropija je u većini slučajeva nasljedna i često je potrebna korekcija hirurškim putem. S druge strane stečena ezotropija se javlja kod djece obično između druge i pete godine života, a u većini slučajeva se može korigovati pomoću posebnih naočala za vid.

Razrokost u starijem životnom dobu je uglavnom posjedica nekih drugih stanja kao što su povrede oka ili moždani udar. Strabizam se može razviti i ako imate „lijeno oko“ ili ste dalekovidni.

Koje vrste strabizma postoje?

Postoji nekoliko različitih vrsta strabizma, ali dva najčešće oblika su:

Akomodativna ezotropija koja se često javlja u slučajevima dalekovidnosti koja nije korigovana, a uzročnik često može biti i genetska predispozicija.  S obzirom na to da je sposobnost fokusiranja povezana sa mjestom prema kome su oči usmjerene, da bi što bolje vidjeli udaljeni objekat potrebno je da više truda usmjerimo na fokusiranje, a to može dovesti do okretanja očiju prema unutra. Simptomi ove vrste strabizma podrazumijevaju dvostruki vid, potrebu da se zatvori ili prekrije jedno oko kada se gleda nešto u blizini ili potreba da se okrećete ili naginjete glavu. Razrokost ove vrste se javlja u u prvih nekoliko godina života i u većini slučajeva se rješava naočalama, flasterima i/ili operacijom, ako je to neophodno. 

 

Naizmjenična egzotropija je vrsta strabizma u kojoj se jedno oko koncentriše na metu, dok drugo pokazuje prema spolja. Simptomi mogu da uključuju  dvostruki vid, glavobolju, otežano čitanje, iscrpljenost očiju i potrebu za zatvaranjem jednog oka tokom gledanja udaljenih predmeta ili kad je svjetlo previše jako. Postoje pacijenti koji imaju ovu vrstu strabizma, a ne osjećaju nikave simptome dok se kod drugih može javiti očna devijacija. Naizmjenična egzotropija se može javiti u bilo kojoj dobi, a liječenje može podrazumijevati naočale, flastere, vježbe za oči i/ili operaciju mišića jednog ili oba oka. 

Kako se postavlja dijagnoza za razrokost?

blank

Da bi se spriječio gubitak vida najvažnija je rana dijagnoza i terapija za razrokost. Ako primjetite neke od simptoma razrokosti veoma je važno da čim prije zakažete termin kod svog oftalmologa koji će obaviti niz testiranja kako bi utvrdio opšte stanje očiju, a neki od testova mogu podrazumijevati:

  • Test refleksa rožnjače na svjetlost za strabizam.
  • Test oštrine vida kako bi se utvrdilo da li možete čitati sa određene udaljenosti.
  • Test pokrivanja i otkrivanja oka kako bi se utvrdilo kretanje oka i prisutnost određenih odstupanja.
  • Pregled mrežnjače za ispitivanje stražnje strane oka.

Ukoliko pored strabizma imate i neke druge fizičke  simptome, vaš oftalmolog će zatražiti i pregled mozga te nervnog sistema. Sasvim je normalno da novorođenčad imaju razroke oči, ali ukoliko se stanje ne promijeni ni nakon tri mjeseca starosti , trebalo bi da zakažete pregled kod doktora. Djecu bi na prvi pregled kod oftalmologa trebalo odvesti prije navršene treće godine života, u svakom slučaju. 

Kako se liječi strabizam?

Terapija za liječenje strabizma zavisi od vrste strabizma, uzroka i od toga koliko je stanje uznapredovalo.  Ako je razrokost nastala zbog „lijenog oka“ vaš oftalmolog će vam, možda, propisati da nosite flaster preko snažnijeg oka kako bi potaknuli mišiće slabijeg oka da bolje rade. Isto tako, sve su prilike da ćete dobiti kapi za oči koje će na neki način zamagliti vid na snažnijem oku. Još jedan od tretmana koji se koristi su i injekcije botoxa koje na neki način oslabljuju mišiće koji uzrokuju okretanje oka.

Drugi potencijalni tretmani za razrokost mogu uključivati:

  • Vježbe za oči
  • Korektivna sočiva u kao što su kontaktna sočiva ili naočale
  • Operaciju određenih mišića oka koja se preporučuje onda kada korektivna sočiva nisu dala dobre rezultate

Ako se  utvrdi da je strabizam samo uzrok neke ozbiljnije bolesti onda je na prvom mjestu da se izliječi sam uzrok.

Dvije vježbe za razrokost koje možete uraditi sami

Pored lijekova i tretmana koje će vam propisati vaš ljekar oftalmolog, možete uvijek isprobati i posebne vježbe koje bi mogle biti od pomoći da se uspješno riješite strabizma ili da ga popravite.

  • Vježbe sa olovkom

Uzmite olovku i držite je ispred sebe u ravno ispruženoj ruci, fokusirajte vid na gumicu ili na slova koja se nalaze na olovci. Polako pomjerajte olovku prema sopstvenom nosu i pokušajte što duže biti fokusirani na natpis koji se nalazi na olovci.

  • Brokove niti

Švajcarski optometričar, Frederik Brok je razvio vježbu čiji glavni cilj je poboljšanje koordinacije oka. Za ovu vježbu biće vam potreban konac dužine oko 1.5 metar i tri perlice različitih boja. Jedan kraj konca zavežite za stolicu i postavite perlice tako da budu na jednakoj udaljenosti jedna od druge. Drugi kraj zategnite i držite ga sasvim u blizini sopstvenog nosa.

Tokom ove vježbe trebalo bi da mijenjate fokus od jedne, druge do treće perlice i da primjetite određeni šablon –  perlica na koju ste fokusirani će se pojaviti na presjeku dvije identične niti, dok ćete druge dvije perlice vidjeti duplo i na taj način će se formirati znak X. Ako vam se presjek znaka X ne javlja tačno na sredini perlice na koju ste fokusirani već ispred ili iza, znači da niste dobro odradili vježbu. Potrudite se da X dobijete na svim perlicama, osim na onoj koja je najviše udaljena jer će se iz nje formirati znak V.

Može li se strabizam izliječiti laserskom operacijom?

Tradicionalno, laserska operacija oka ne može ispraviti razrokost, jer operacija strabizma uključuje zamjenu mišića oko oka, a to se pomoću laserske operacije ne može uraditi.  S druge strane, s obzirom na napredak tehnologije laserska operacija može pomoći kod ispravljanja dvostrukog vida uzrokovanim strabizmom.

Do dvostrukog vida dolazi zato što oči nisu pravilno poravnate i zato mozak prima dvije različite slike od svakog oka. U ovoj situaciji, kao što sam već napisao, pacijent može nositi flaster preko jednog oka. Laserska operacija, u ovom slučaju, se može koristiti tako što će podstaći dominantno oko da se fokusira na daljinu, a ono nedominantno na blizinu, a to je nešto što čovjeku daje „monoviziju“, tačnije prikaz samo jedne slike.

 

blank