blank

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je ova lokalna zajednica sa bratskim i partnerskim opštinama u Srbiji i Nјemačkoj intenzivirala aktivnosti koje doprinose privrednom i kulturnom razvoju.

Milićević je naveo da su intenzivirali saradnju sa bratskom opštinom Čajetina u Srbiji sa kojom su kroz program prekogranične saradnje aplicirali za projekat “Unapređenje načina zbrinjavanja komunalnog otpada i jačanje kapaciteta komunalnog preduzeća”, koji finansira EU.

blank

“U ovom projektu  zajednički učestvuju opštine Čajetina i Šamac. Ukoliko nam projekat bude odobren, sredstva će  prvenstveno, biti usmjerena na unapređenje komunalnih usluga, opremanje komunalnog preduzeća i izgradnju novih kapaciteta za pružanje komunalnih usluga u dvije lokalne zajednice”, rekao je Milićević.

On je naglasio da je riječ o značajnom projektu, koji će, ukoliko bude prihvaćen, rezultate dati u narednim mjesecima.

Milićević je podsjetio da je opština Šamac 15. aprila prošle godine sa opštinom Žagubica (Srbija) potpisala Povelјu o bratimlјenju, te je ove godine počela konkretna saradnja na polјu kulture.

“Zajedno smo aplicirali na projekat „Most za budućnost preko granica 2020“, vrijednosti 30.000 evra, koji finansira EU”, naveo je Milićević.

On je pojasnio da projekat podrazumijeva obezbjeđivanje sredstava za organizaciju kulturnih dešavanja u Šamcu i Žagubici, a ukoliko projekat bude pozitivno ocijenjen, kulturne organizacije obje opštine dobiće značajna sredstva.

Milićević je podsjetio da je rukovodstvo opštine prošle godine bilo u posjeti gradu u Švebiš Gmind u njemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg, koji je značajno pomogao Šamac tokom i nakon majskih poplava 2014. godine.

“Oni žele da nastave da pomažu opštinu Šamac, naročito u povećanju kapaciteta komunalnog preduzeća. Proteklih dana smo na njihovu inicijativu razgovarali o donaciji jednog vozila za naše komunalno preduzeće”, rekao je Milićević.

Svetlana Pavlović

blank