blank

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da su još četiri lica u Srpskoj pozitivna na virus korona, te da se od bolesti izazvane ovim virusom do sada oporavilo 167 osoba.

Šeranić je naveo da je ukupan broj zaraženih u Republici Srpskoj 425.

Prema njegovim riječima, među novozaraženim su tri žene i jedan muškarac.

Riječ je o osobama iz Banjaluke, Prijedora, Trebinja i Istočne Ilidže koje su bile u kontaktu sa osobama kod kojih je ranije potvrđeno da su pozitivne na virus korona.

“U protekla 24 časa obavljena su 263 testiranja. U Banjaluci je testirano i osoblje iz jednog od staračkih domova”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je 147 uzoraka uzeto od osoba iz lokalnih karantina koje su završile ili privode kraju boravak u njima nakon dolaska iz inostranstva, te od lica koja se nalaze u izolaciji i prethodno su imala potvrđen pozitivan nalaz, ali nisu bila u obavezi da budu u bolnici jer nisu imala simptome.

“Do sada smo testirali niz zdravstvenih radnika, a i u ovom ciklusu se nalazi nekoliko njih tako da nastavljamo da sprovodimo tu vrstu nadzora”, naglasio je Šeranić.

blank

Prema njegovim riječima, najviše oporavljenih je iz Banjaluke, njih 113, iz Laktaša ih je 10, a osam iz Kozarske Dubice.

Govoreći o pacijentima koji su zbrinuti u zdravstvenim ustanovama, Šeranić je naveo da se u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci nalazi njih 107.

Sa težom kliničkom formom je 47 pacijenata, u intenzivnoj njezi ih je sedam, od kojih je pet na respiratoru, a dva su priključena na kiseoničku masku.

U izolaciji u UKC se nalazi šest pacijenata koji čekaju nalaze, dok je na staroj lokaciji Pulmologije njih 47 sa lakšom kliničkom slikom.

“U UKC-u je od početka bilo zbrinuto ukupno 159 pacijenata, a 61 je otpušten na kućno liječenje. Prosječna dužina boravka u UKC-u je osam dana. Do sada su dva pacijenta uspješno odvojena od respiratora i njihovo zdravstveno stanje je dobro”, istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, na liječenju u bolnici u Istočnom Sarajevu su četiri pacijenta, u Doboju i Bijeljini po dva, a u Trebinju jedan.

Šeranić je rekao da je pod zdravstvenim nadzorom trenutno 6.029 osoba, a da je ta mjera završena za njih 16.857.

Navodeći da je kroz karantine pri graničnim prelazima u posljednja 24 časa prošlo 26 osoba, Šeranić je ocijenio da je to je zadovoljavajući podatak jer granicu ne prelazi veliki broj lica iz inostranstva.

Govoreći o stepenu zaštite koju pruža maska, Šeranić je napomenuo da svaka maska ima rok trajanja, te da su efikasne jer sprečavaju količinu aerosoli koja će otići iz usta ili nosa u spoljašnju sredinu i korisne zbog toga što prave barijeru u smislu dodirivanja usta i nosa.

“NJihova efikasnost je mnogo bolja, nego da ih ne nosimo. Važno je da ih poslije korištenja odložimo na adekvatan način kada je riječ o hirurškim maskama kupljenim u apoteci. Kada je riječ o platnenim maskama potrebno ih je poslije svakog korištenja oprati i obavezno ispeglati jer je to najbolja dezinfekcija”, pojasnio je Šeranić. /Srna/

 

blank