blank

Sloboda je jedna od tekovina proteklog rata za koju su najzaslužniji borci Vojske Republike Srpske, rekao je predsjednik gradske Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić povodom Mitrovdana.

Vujičić je naveo da u Derventi živi 3.814 boraca, od kojih su 1.964 borci prve kategorije.

“U Derventi živi i 719 ratnih vojnih invalida /RVI/ od prve do desete kategorije, a od kojih je devet RVI prve kategorije, odnosno sa najtežim oblikom invaliditeta i 34 druge kategorije”, izjavio je novinarima Vujičić.

blank blank

On je napomenuo da je obilježavanje krsne slave Boračke organizacije – Mitrovdana prilika da se ukaže na žrtvu i podvige koje su borci ponijeli na svojim plećima.

“Ponekad zaokupljeni našim, prije svega egzistencijalnim, problemima pomalo zaboravimo činjenicu koliko je važno naglasiti značaj boraca u odbrani Republike Srpske”, rekao je Vujičić.

On je dodao da je stanovnicima Dervete rat došao na vrata, na kućni prag i da je zbog toga imala veliki broj boraca.

Obilježavanju Mitrovdana prisustvovao je i gradonačelnik Milorad Simić, koji je istakao da je obaveza svih graditi na onome za šta je 608 boraca iz Dervente dalo svoje živote.

On je ukazao na stradanje Dervente u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te istakao ponos jer je sada u dobroj mjeri napravljena sredina u kojoj se može živjeti. 

PN

blank