blank

Ozimi usjevi na području Županije Posavske nalaze se u fenofazi ukorjenjavanja i intenzivnog bokorenja, ovisno o rokovima sjetve. Iznadprosječno visoke temperature u mjesecu prosincu i siječnju uzrokovale su izostavljanje procesa jarovizacije, odnosno izlaganje niskim temperaturama ispod 7˚C (inaktivne temperature), što u konačnici može nepovoljno utjecati na daljni razvoj usjeva.

Naime, u posljednjih tjedan dana vremenske prilike su se promijenile, te su na zasijanim površinama vidljiva vodoliježja usljed prekomjernih oborina. Usjevi koji se nalaze na površinama gdje se zadržavaju suvišne oborinske vode, poprimaju žutilo ili čak dolazi do propadanja cijele biljke.

Na usjevima ječma uočava se intenzivnije žućenje cijelih površina. Ječam je biljka koja je osjetljiva na temperaturna kolebanja, odnosno razlike između niskih noćnih temperatura i visokih dnevnih temperatura. Takvi ekološki uvjeti dovode do fizioloških poremećaja u razvoju biljaka. Preporuka je, u takvim usjevima primijeniti tretman aminokiselinama, koje umanjuju stresno stanje biljke.

blank

Savjetuje se poljoprivrednim proizvođačima da na svim parcelama gdje je to moguće prokopaju kanale i omoguće istjecanje suvišne vode s parcele, kako bi se umanjile štete u usjevima. Tijekom vegetacije ozimih usjeva poljoprivredni savjetodavci će pratiti eventualnu pojavu bolesti i štetnika, te pravodobno obavijestiti poljoprivredne proizvođače o načinu tretiranja usjeva u slučaju pojave istih. Također, ukoliko se stvore povoljni vremenski uvjeti, potrebno je da se izvrši prihrana dušičnim gnojivima. Nije poželjno da prva prihrana kasni iz razloga što biljke nisu prošle kroz stadij mirovanja uslijed blage zime, nego su koristile zalihe hraniva iz tla.

Za sve dodatne informacije savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP dostupni su u Orašju i u Odžaku svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

Izvor: Vlada Županije Posavske

blank