blank

Mladi student mašinstva i inovator Stefan Unić je, možemo slobodno da kažemo, najprepoznatljiviji student i inovator u Srbiji i mladi naučnik iz oblasti zaštite životne sredine. Inovatorsku karijeru je započeo kada je imao samo 13 godina, i to kao najmlađi od svojih vršnjaka iz osnovne škole, prvi put je otišao u Lihtenštajn gde je predstavio svoj rad.

Sam za sebe kaže da je “veliki zaluđenik” za nauku, te njegov rad i aktivnosti prati veliki broj mladih ljudi širom zemlje i sveta. Stefan je svetski priznati naučnik i genije iz oblasti zaštite životne sredine, a šta Stefan za sebe kaže ko je:

Ja sam sportista, ja sam dijabetičar, ja sam čovek koji voli, ja sam Stefan – započinje razgovor Unić čija životna priča može da posluži kao inspiracija da prepreka u životu nema, samo snaga volje da se one prevaziđu, možda i preskoče, a ponekad i zaborave.

Stefan Unić, nikada ne drži dijete ali se jako trudi da se hrani izbalansirano, a omiljeno jelo mu je kako kaže humus.

blank
                                                                    Stefan Unić ( foto, lična arhiva) 

Volim da posle uspešnog dana, nekog ostvarenog rezultata ili naleta pozitivne energije častim sebe zdravim obrokom. To je uglavnom humus. Obožavam ga. Sportski sam tip i bavim se plivanjem već sedam godina, vodim dosta računa o zdravom načinu života i baš zato mi nezdrave stvari povremeno dođu kao nagrada, ali to je vrlo retko. Kada sam neraspoložen, idem na plivanje a ne u kafanu. Nikada nisam preterivao sa roštiljskim specijalitetima i nezdravom hranom, uspevam da održavam vitku liniju samo i isključivo zdravim načinom života i svakodnevnim vežbanjem – priča mladi inovator koji se bora sa dijabetesom kojeg je dobio u 23 godini života..

Stefan slatkiše ne voli, već isključivo zdravu hranu. Od svoje četrnaeste godine vodi računa o ishrani, a zašto je to tako, Stefan otkriva:

blank

Zbog dijabetesa, on me je naučio da mi je humus omiljeno jelo. Ali on mi ne pravi problem nimalo, živim sa njim kao i svi drugi ljudi. Ja vodim računa od svoje četrnaeste godine, a dijabetes sam doobio u 23 godini života. Reagujte odmah kada dobijete dijabetes, ja u početku nisam mogao verovati da sam dijabetičar. Po analizama krvi su mi dijagnostikovali dijabetes, ali sam kasnije shvatio da je on deo mene i da mi ne predstavlja prepreke u životu. Jedan od mojih najboljih prijatelja je profesionalan kuvar a i roditelji su mi sjajni kulinari. Kod njih je trpeza uvek bogata, a ja se odlučim samo za salate i humus. Trudim se da mi ishrana bude izbalansirana, a redovno vežbam. Moj spisak omijenih jela je uglavno smešan, ali je jako kreativan – Stefan je na specijalnom režimu ishrane zbog bolesti, ali mu je lepo kako on kaže.

U potrazi za odgovorom na pitanje zašto, upisao je mašinstvo, koji mu je dalo najviše odgovora. Njegov vedar duh, kaže, nije slučajan, jer na sopsvetnoj sreći i želji za životom čovek treba neprestano da radi, pa nije neobično što putem svog Instagram naloga  želi da pomogne ljudima da odagnaju tegobe koje život ume da donese.

“Mene je plivanje pomoglo da budem bolji čovek – ističe ovaj hrabrni momak na čiju životnu priču malo ko može da ostane ravnodušan.

Njegovu borbu, radost, volju i pobedom u životu su zaslužni njegovi roditelji, prvenstveno njegova majka koja ga je izvela na put kako Stefan kaže da bude bolji čovek.

 

 

blank