blank

U Sijekovcu kod Broda sutra se navršava 28 godina od ratnog zločina nad 46 srpskih civila, koji su počinile regularne oružane snage iz Hrvatske i paravojne bošnjačko-hrvatske jedinice iz BiH.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je Posavskim novostima da ove godine neće biti organizovanog obilježavanja s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju.

“Prema odluci Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, a na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske od 10. marta u vezi sa epidemiološkom situacijom u Republici Srpskoj, neće biti organizovanog obilježavanja”, naveo je Vidić.

Prema njegovim riječima, sutra će sveštenik služiti molitvu uz ograničen broj prisutnih, nakon čega će delegacija koju će činiti načelnik opštine Brod Ilija Jovičić i predstavnici Boračke organizacija položiti vijence.

Vidić je podsjetio da su članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

On je istakao da je nad Srbima u Sijekovcu počinjen stravičan zločin, zvjerski je ubijeno 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

Vidić je rekao da je najmlađa žrtva bio dječak od 17 godina, a najstarija muškarac od 77 godina.

blank
“Za samo sat vremena ubijeno je devetoro Srba, među kojima najviše iz porodica Milošević i Zečević. Najmlađa žrtva bio je Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/. U Sijekovcu je zapaljeno 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije”, rekao je Vidić i pozvao vjerni srpski narod da kod svojih kuća ili u hramu prisluže svijeće za novosijekovačke mučenike.

On je zahvalio svima koji su prethodnih godina dolazili na obilježavanje godišnjica stradanja Srba u Sijekovcu, ističući da je ove godine potrebno pridržavati se svih naredbi i uputstava nadležnih institucija u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona.

Vidić je naveo da je mart za Srbe u Brodu bolan i veoma tužan mjesec i da je 3. mart u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

“Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod-Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske vojne snage zajedno sa 108. Brigadom Zbora narodne garde /ZNG/ zauzele centar grada”, ukazao je Vidić.

On je podsjetio da o prelasku hrvatske vojske preko mosta u Brod postoje sačuvani video-snimci koji su uvršteni u dokumentarni film “Od stradanja do slobode Broda”.

Prema izjavama i dokumentima kojima raspolaže Boračka organizacija Brod, 3. marta 1992. godine u Bosanskom Brodu održan je sastanak predstavnika tri naroda, odnosno političkih vođa stranaka koje su imale odbornike u lokalnoj skupštini.

Cilj sastanka bio je da se smire tenzije izazvane sprovođenjem bošnjačko-hrvatskog referenduma, a tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Bosanski Brod Mihajlo Srijemac predložio je rješenje o smirivanju napete situacije.

Po povratku kući, u 16.40 časova sa područja brodskog naselja Mahala, Srijemca su, pucajući iz vatrenog oružja, ranili pripadnici hrvatsko-muslimanskih paravojnih jedinica, potpomognuti snagama HOS-a iz Slavonskog Broda.

Preživjeli svjedoci tog vremena opisuju da je nastavljeno zastrašivanje lokalnog srpskog stanovništva fizičkim maltretiranjem, pljačkama i odvođenjem u logore.

Napad na Brod 3. marta bio je uvod za najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca dogodili na području ove opštine.

Posavske novosti

blank