blank

U Derventi će sutra biti održani 19. Međunarodni ilindanski pjesnički susreti “Prljača 2020”, uz poštovanje preporuka i u skladu sa epidemiološkom situacijom u Republici Srpskoj, najavio je organizator Srpski književni klub “Vihor” Derventa.

“Manifestaciji će prisustvovati ograničen broj pjesnika. Sa prostora Republike Srpske je najveći broj zastupljenih. Ove godine izostaće učesnici iz drugih država zbog epidemije virusa korona. NJihove pristigle radove promovisaćemo na manifestaciji, a zbornike ćemo dostaviti na njihove adrese”, naveli su u “Vihoru”.

blank

Na nagradni konkurs stiglo je više od 63 rada iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Jerusalima, Bugarske, NJemačke i Švajcarske.

Ranije je saopšteno da je Borislav Nagradić iz Batajnice sa pjesmom “Ukrina mi iz srca izvire” pobjedik nagradnog konkursa za izbor najbolje pjesme posvećene ljepotama voda, a povodom 19. Međunarodnih ilindanskih pjesničkih susreta “Prljača 2020”.

Pobjednik u kategoriji šaljiva pjesma je Milad Obrenović iz Rogatice sa pjesmom “Velika barka”, dok je u kategoriji “Ukrinski cvijet” trijumfovala Slavojka Bubić iz Teslića sa pjesmom “Ukrino gradiš ljubav”.

Pohvaljene su pjesme Silvane Aleksić iz Teslića, Cvijetina Baje Lobožinskog iz Laćarka /Srbija/, Evite Bojkovac iz Dervente, Dragice Drage Grbić iz Višegrada, Milene Milovanović iz Bijeljine, Sekule Novaković iz Užica i Pere Sandića iz Prnjavora.

Iz “Vihora” je saopšteno da su i ove godine svi prispjeli radova objavljeni u zajedničkom zborniku koji učesnici dobijaju besplatno.

Žiri za izbor najboljih pjesma radio je u sastavu Daliborka Malešević, Sanela Stanković i Savko Pećić.

Manifestacija će biti održana u prostorijama Centra za kulturu Derventa sa početkom u 11.00 časova, a pokrovitelj je načelnik opštine Milorad Simić.

 

blank